Annons

Polisförföljd kastade ut knark – i sitt eget ansikte

Den 50-årige mannens försök att göra sig av med ett parti amfetamin framför ögonen på polisen slutade med en kalldusch, eller snarare en knarkdusch. Det ledde också polisen till ett avsågat hagelgevär med 22 skarpa patroner som mannen hade hemma i garderoben.
Kristianstad • Publicerad 17 januari 2001

I går åtalades mannen för grovt vapenbrott, narkotikabrott, knivbrott och grov olovlig körning onsdagen den 28 december förra året. Han erkänner allt.

Det började med att en av polisens spaningspatruller i Kristianstad fick syn på två för dem kända män i 50-årsåldern som höll på att lasta element och färg, på Nosabyvägen på eftermiddagen.

Annons

Den civila spaningsbilen följde efter när bilen körde mot rondellen i Rödaled. Bakom ratten satt den 50-årige mannen som polisen visste saknar körkort. Därför bestämde man sig för att stoppa honom.

Strax före silon i Nosaby satte polisen ett roterande blåljus, en så kallad Kojaklampa, på instrumentpanelen i förhoppning att föraren skulle stanna. Men istället ökade han farten. De hjälpte inte ens att poliserna satte på sirenen. Mannen körde genom rondellen och svängde till höger mot Arkelstorp. Poliserna kom ikapp bilen vid Stenslid. Då var farten över 90 km/tim.

– Vi fick en känsla av att han försökte skaka av sig oss, men inte lyckades. Cirka 500 meter efter Stenslid, när bilen passerade en skogsdunge, kastade han ur en påse med något vitt pulver. Vi slog på sirenen igen. Då körde han in vid vägkanten och stannade, berättar en av poliserna. Det fanns då vitt pulver på mannens kläder och i bilsätet och på golvet, eftersom delar av pulvret i påsen hade blåst tillbaks in i bilen av fartvinden när han kastade ut påsen.

Mannen erkände direkt att han kastat ut 20 gram amfetamin. Han säger att han fått narkotikan på redovisning av en man han träffade när han lastade element och färg i Nosaby.

Han vill dock inte namnge mannen, även om polisen har misstankar om vem som försett honom med narkotika.

Mannen visiterades på platsen. Då hittade polisen också en bit på tre gram cannabis och i en Stimorolpåse fanns cirka 25 narkotikaklassade tabletter. Han hade också en fällkniv i jackfickan och en dolk liggande i personbilen. Den 50-årige mannen greps och fördes till polishuset. Polisen fortsatte samtidigt till hans bostad i Östra Göinge kommun. Där hittades ett avsågat hagelgevär i en garderob tillsammans 22 hagelpatroner. Dessutom letade polisen upp ytterligare ett 60-tal narkotikaklassade tabletter, bland annat 20 morfintabletter.

Hagelgeväret stals vid ett villainbrott i Broby redan sommaren 1999 och har varit på drift sedan dess.

Mannen säger att han ”några veckor före gripandet” kört hem till en kvinna och då såg en hård plastväska som stod lutad mot en bil på hennes gårdsplan.

– Jag var nyfiken och tittade i den. Då kunde jag konstatera att det var ett avsågat hagelgevär. Jag stängde väskan och lade den i bagageutrymmet. Sedan bar jag in väskan med hagelgeväret till mig och placerade den i en garderob där den blev liggande, uppger mannen i polisförhör. Han påstår också att han övervägt att lämna hagelgeväret till sin övervakare, men inte lyckats få kontakt med henne innan polisen kom och gjorde husrannsakan.

Mannen är häktad i väntan på rättegången med hänvisning till risken för fortsatta brott.

Annons

lennart.svenezon

@kristianstadsbladet.se

Av Lennart Svenezon 044-18 55 68
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons