Politikern som blev sopgubbe för en dag

Över en natt förvandlades tillväxtkommunalrådet till sopgubbe. Michael Anefur (kd) tog på sig skyddskläderna och åkte med killarna på Krab för att lära sig jobbet.
Kristianstad • Publicerad 14 maj 2005
Påsbytardags. Michael Anefur sätter en ny pappåse på plats i den tunna han just tömt innan han kör den tillbaka till hustomtens gräns.
Påsbytardags. Michael Anefur sätter en ny pappåse på plats i den tunna han just tömt innan han kör den tillbaka till hustomtens gräns.Foto: 
Tre glada renhållningsarbetare. Michael Anefur lär sig jobbet av Jesper Nilsson och Håkan Lindgren.
Tre glada renhållningsarbetare. Michael Anefur lär sig jobbet av Jesper Nilsson och Håkan Lindgren.Foto: 
Med joysticken på bilens sida ser Anefur till att sopkärlet lyfts upp och töms i bilens innanmäte när han praktiserar som renhållningsarbetare. BILDER: RONNIE SMITH
Med joysticken på bilens sida ser Anefur till att sopkärlet lyfts upp och töms i bilens innanmäte när han praktiserar som renhållningsarbetare. BILDER: RONNIE SMITHFoto: 

– Idag är jag definitivt här som ordförande i Krab, sa den nytillträdde styrelsebasen och berättade att han åkte med renhållningsarbetarna Jesper Nilsson och Håkan Lindgren för att lära sig jobbet. På Möllebackens villaområde knatade han först med de två proffsen och lärde sig hur tunnor ska hanteras, vad man ska tänka på vid tömning, hur pappåsarna sätts tillbaka och hur man tar sig igenom ett bostadsområde så hänsynsfullt som möjligt.

– Jag tar chansen att lära mig av de grabbar som verkligen vet vad det här jobbet går ut på. Jag vill uppleva deras situation, få deras synpunkter på vad som fungerar och vad som inte gör det. Ska jag sitta och fatta strategiska beslut om några månader måste jag veta mer om deras vardag och verklighet, konstaterar Anefur.

Som också redan konstaterat Krabs anställda har rätt i att det är för mycket med fyra olika system för sophanteringen.

– Det som uppstått är ett ansvar som får delas mellan tre parter, ägarna (kommunen), Krabs förra styrelse och dess förra vd. Vi som ägare har inte tidigt nog observerat bolagets situation. Ett nytt system ska diskuteras och eventuellt även fattas beslut om redan den 14 juni. Det skulle innebära att Krab bara gör det de är skyldiga till – tar hand om hsuhållsavfallet med två eller tre fraktioner; organiskt, brännbart och eventuellt deponi.

Clifford Johansen

044-18 56 40

clifford.johansen@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.