Annons

Populär lustläsning via nätet

Det var önskan att ha ett eget företag, överfulla bokhyllor och en ren slump som gör att Åhusbon Sanne Lindén i dag driver ett antikvariat på nätet. Välkommen till www.pslinden.com.
Kristianstad • Publicerad 30 januari 2009
Hemsidan är den främsta butiken, men lokalen i Åhus fungerar den också, för www.pslinden.com.
Hemsidan är den främsta butiken, men lokalen i Åhus fungerar den också, för www.pslinden.com.Foto: 
Konsumtionslitteratur.
Konsumtionslitteratur.Foto: 
Sanne Lindén älskar böcker och säljer dem via nätet. Bilder: Ronnie Smith
Sanne Lindén älskar böcker och säljer dem via nätet. Bilder: Ronnie SmithFoto: 
Foto: 
BILD RONNIE SMITH
BILD RONNIE SMITHFoto: 
En av de mest populära böckerna för tillfället.
En av de mest populära böckerna för tillfället.Foto: 
BILD RONNIE SMITH
BILD RONNIE SMITHFoto: 

Tre och ett halvt ton. Så mycket böcker hade Sanne och Peter Lindén när de för två år sedan beslöt att deras internetantikvariat skulle bli med lokal.

Bok efter bok flyttades till den lilla lokalen bredvid Konsum i Åhus. Tanken var inte alls att öppna butik, Sanne var fullkomligt nöjd med att sköta sin försäljning via nätet som hon då gjort i ett år. – Samtidigt kändes det lite dumt att sitta här varje dag, med potentiella kunder traskande förbi utanför. Men det är fortfarande hemsidan som är den egentliga butiken, säger hon med ett leende.

Annons

Till skillnad från de flesta andra antikvariat har Sanne sina böcker i bokstavsordning. Ett måste när hon ska leta reda på böcker som beställts över nätet. Hon tar heller inte emot vilka böcker som helst. De ska vara i gott skick och passa en bred publik.

– Jag har mest deckare och skönlitteratur, men håller på att bygga upp en sektion med personlig utveckling.

Visst har hon faktaböcker, pocket, rätt många barn- och ungdomsböcker, men huvuddelen är populärlitteratur. Konsumtionslitteratur, om hon själv får sätta etiketten. Hon har nästan 6 000 titlar.

– En del böcker verkar jag kunna ta in hur många som helst. Som Deborah Spungens "Inte som andra döttrar", den går så fort jag får in den.

Liksom Nora Roberts böcker, Tom Clancys och de svenska deckarförfattarnas. I tre år har www.pslinden.com funnits. Från början bestämde sig makarna Lindén mest för att de ville driva ett eget företag, de hade ingen aning om vad för slags. De skapade en hemsida och för att testa funktionerna lade Sanne upp några av sina egna 500 böcker till försäljning. De försvann ganska snabbt och plötsligt hade hon ett antikvariat på nätet.

Böcker hittar hon främst på loppisar. Hon väljer och vrakar, köper in där hon hittar.

Hon är ganska kräsen, vet vad kunderna vill ha. Känslan är att kunderna är främst kvinnor.

Åldersmässigt tror Sanne att hon når ett brett spektra.

Sedan sex månader har hon börjat sälja till utlandet, det finns en hel del utlandssvenskar som hittat henne. Och fastän arbetet med en internetbutik kan låta ganska ensamt, trivs Sanne. – Varje bok fyller en funktion för någon, säger hon.

Det gäller bara att para ihop rätt bok med rätt läsare.

Åsa Carlsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons