Posten har öppnat på Domus

Igår öppnade Posten i Kristianstad i sina nya lokaler i Domus-varuhuset. En flytt som varit såväl omdiskuterad som efterlängtad. –Posten flyttade härifrån 1999 efter tio år och jag tror att vi sedan dess har haft cirka 50 kunder per dag som frågat efter dem, säger Domuschefen Hans Olsson. Posten tider följer nu varuhusets, vilket ger ett betydligt ökat öppethållande.
Kristianstad • Publicerad 9 januari 2001
De sista kartongerna i Postens flyttlass till Domus gick igår och Domuschefen Hans Olsson ryckte in och bar postogram till kassaexpeditionen på nedre plan.
De sista kartongerna i Postens flyttlass till Domus gick igår och Domuschefen Hans Olsson ryckte in och bar postogram till kassaexpeditionen på nedre plan.Foto: 
Postboxarna har också flyttat in i Domushuset och Kenneth Borrfors på Allfoto var bland de första att hämta sin post. –Jag får närmare till kassatjänsterna också, konstaterar han.
Postboxarna har också flyttat in i Domushuset och Kenneth Borrfors på Allfoto var bland de första att hämta sin post. –Jag får närmare till kassatjänsterna också, konstaterar han.Foto: 
Kön ringlade sig fram till Postens nya in- och utlämning av försändelser. Kristianstadsborna hade snappat flytten till Domus-huset från och med igår.Bilder: PETER ÅKLUNDH
Kön ringlade sig fram till Postens nya in- och utlämning av försändelser. Kristianstadsborna hade snappat flytten till Domus-huset från och med igår.Bilder: PETER ÅKLUNDHFoto: 
Mycket att göra hade postkassörskan Eva Engblom och hennes kollegor redan från början, när posten igår öppnade sitt kontor på Domus. Bild: PETER ÅKLUNDH
Mycket att göra hade postkassörskan Eva Engblom och hennes kollegor redan från början, när posten igår öppnade sitt kontor på Domus. Bild: PETER ÅKLUNDHFoto: 

Posten syns redan på entréplanet. Alldeles i anslutning till varuhusets servicedisk vid ingången från Östra Boulevarden har kontorets in- och utlämning av försändelser placerats.

Härifrån följer Posten varuhusets öppettider från åtta på morgonen till åtta på kvällen under vardagarna, liksom på lördagar och söndagar, vilket ger ett betydligt ökat öppethållande.

På entréplanet finns också de nygamla postboxarna, nymålade i grönt och med närmare 300 fack.

En trappa ner har Posten fått helt nya utrymmen till ren kassaexpedition bakom fyra luckor. All personal har fått följa med i flytten och på in- och utlämningen av försändelser samarbetar man dessutom med Domus-personalen. –Vi stängde vårt gamla kontor vid Stora Torg i fredags och har jobbat hela helgen med att få hit vår utrustning tills idag, säger Postens projektledare Birgitta Lanz.

–Nu återstår den sista etappen med att göra företagskontor av terminalen på Vattentornsvägen. I och med Postens intåg har tyngdpunkten i centrum i viss mån tippat över till Domustorgets fördel.

Sportaffären The Stadium finns på nedre plan, liksom sko- och nyckelservice och inlämning av tomglas. Det går också att gå in till Domus TV-service.

På entréplanet har Domus livs numera sällskap av ljud och bild, blommor och restaurang.

Sedan i höstas finns Systembolaget med i bilden och igår kom Posten.

Övre plan är vikt för kläder, skor, textilier, glas, present, köket/husgeråd samt garn.

–Vår sy- och stickavdelning är unik, snart den enda i stan, inflikar Hans Olsson. Han summerar den nu gjorda renoveringen samt om- och tillbyggnaden till sammanlagt 40-45 miljoner kronor. Domushuset byggdes 1965, fick ett övre plan 1970 samt det nedre planet 1989. Det senaste projektet har pågått under två år.

–Nu hoppas jag att vi klarar oss tio år minst, förutom ett visst underhåll, säger Hans Olsson.

–Med den här satsningen har vi stärkt Domus position i centrum.

Han medger att det hade varit enklare och mer rationellt att ligga utanför stan och att Domus faktiskt har mark reserverad ute på Härlövsområdet. Ett resultat av CityGross-debatten i Hammar.

–Och visst har vi handlare i centrum märkt av all den nya etableringen på Härlöv, det tror jag ingen kan sticka under stol med, säger han.

–Men på sikt blir det en positiv utveckling för oss alla. –Det är viktigt att locka folk till Kristianstad.

karin.hallengren

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.