Annons

Premiär för Djursjukhuset på bondgård

Nonchalant tittar hon rakt in i kameran. Ida låter inte kändisskapet stiga sig åt huvudet. Snarare verkar hon lite besvärad av uppmärksamheten och alla de människor som flockas runt just henne. Igår spelades tv-programmet Djursjukhuset in på Råbelöfs gods utanför Kristianstad.
Kristianstad • Publicerad 3 augusti 2001
Filmstjärna. Kon Ida behöver inget smink för att göra sig bra på bild. Hon är oberörd när fotograf Lars Schön filmar när Håkan Henrikson undersöker henne.
Filmstjärna. Kon Ida behöver inget smink för att göra sig bra på bild. Hon är oberörd när fotograf Lars Schön filmar när Håkan Henrikson undersöker henne.Foto: 

Råbelöfs gård har 340 mjölkkor och varje månad får de besök av en distriktsveterinär från Kristianstad.

Idag är ingen vanlig dag.

Annons

Tillsammans med distriktsveterinär Håkan Henrikson anländer en minibuss och en bil från SVT Malmö. ”Djursjukhuset” står det tryckt på bussens bakdörrar. Godsets kor ska bli tv-kändisar. – Jag tror bara de tycker att det är roligt. De är vana vid mycket folk, säger Elisabeth Arvidsson som har ansvar för gårdens kor. Ändå blir det lite nervöst trampande i båsen när starka lampor monteras upp och fotograferna kommer för nära med sina stora filmkameror.

För tv-gänget är det här en ny upplevelse. Aldrig tidigare har programmet spelats in på en bondgård.

– Det här kräver mer spontanitet. På djursjukhuset i Helsingborg har vi ljussatt ett rum där vi filmar, här kommer vi till nya miljöer hela tiden, säger fotograf Lennarth Mårthenzon.

Tidigare i veckan har teamet följt veterinärer från distriktsveterinärsstationen i Kristianstad när de åkt ut till akut sjuka djur, men idag handlar det om en rutinmässig förebyggande kontroll. Håkan Henrikson mäter cellhalten i kornas mjölk. Dels för att kontrollera kvaliteten, dels för att tidigt se eventuella juverinflammationer. I Idas mjölk finns det klumpar som antyder för höga cellhalter. Programledare Emma Kronqvist frågar, under pågående tagning, Håkan Henrikson förklarar vad det betyder och får veta att det kan vara just en juverinflammation. Ida får följa med till en enskild inhägnad där Håkan Henrikson tar prover och ger henne en spruta. Hela tiden är kamerorna riktade på Emma, Håkan och Ida. Då och då får Håkan Henrikson upprepa något, stanna upp och visa något för kameran, eller vänta på ny ljussättning. Annars jobbar han som vanligt.

– Jag försöker att inte låta kamerorna påverka mig. Vi vill ju visa hur vi arbetar i vanliga fall, säger han.

Tv-gänget överlåter mycket av planeringen på Håkan Henrikson. Allting ska göras så normalt som möjligt, ingen extra dramatik för tv-tittarna.

– Vi arbetar dokumenterande. Det är inte som en så kallad dokusåpa där man ställer allting på sin spets, säger Ingvar Ernblad. Han och Emma Kronqvist turas om att stå framför kameran. Igår var det Ingvars tur, så idag sköter Emma Kronqvist programledarjobbet.

I fem säsonger har Djursjukhuset sänds i tv och det har hunnit bli mycket omtyckt. Djurvänner i alla åldrar följer de sjuka och tillfrisknande djurens öden.

Det krävs inte någon stor förkunskap om djuren för att kunna visa veterinärernas arbete. Emma Kronqvist försöker hålla sig så öppen som möjligt för att kunna se nya saker och ställa bra frågor. Varje gång lär hon sig något nytt.

– Det är det som är så spännande, att det är en ny dag varje dag, säger hon.

Annons

När veckans inspelningar är klara kommer materialet att vara stort. Sedan klipps det ner till en halvtimmes program som kommer att sändas till hösten. Om Ida och hennes vänner verkligen blir tv-kändisar går inte att säga idag, men Emma Kronqvist är nöjd med inspelningen.

– Det här var jätteintressant, säger hon. Ida för sin del verkar närmast oberörd. Hon frustar lite, skakar på huvudet men nosar sedan nyfiket på kameran. Lite roligt är det ändå att vara med i tv.

eva.emmelin

@kristianstadsbladet.se

Av Eva Emmelin 044-18 55 00
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons