GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Reportage

Premium League – i slips och kostym

Sedan många år erbjuder Sparbanken Skåne tjänsten premiumrådgivning – en möjlighet att ha tillgång till en personlig rådgivare för investeringar och sparande i olika former. En av premiumrådgivarna på kontoret i Kristianstad är tjugosjuårige Oliver Blennborn, den kostymklädde fotbollskillen som älskar teknik, smarta hem och gärna bär slips, åtminstone på fredagar.
Publicerad 24 mars 2022
Oliver Blennborn
Oliver Blennborn

Namn: Oliver Blennborn

Ålder: 27

Familj: Sambo Tilda, 24, dotter Ellie, 8 månader och hund Chewbacca

Bor: Villa i Östra Göinge

Uppväxt: Broby

Utbildning: Tog studenten på Furulundsskolan i Sölvesborg Samhälle/Fotboll. Civilekonomexamen inom Internationellt företagande och marknadsföring på Högskolan i Kristianstad. SwedSec Rådgivare- och Bolånlicens.

Sysselsättning: Kundansvarig Premium (Premiumrådgivare) Sparbanken Skåne

CV: Kassa/Kundtjänst, Kundvärd, Kundstöd, Kundrådgivare, Kundansvarig premium

Intressen: Fotboll, IT, familj, film/serier gärna Sci-Fi/Fantasy. Lyssnar gärna på filmmusik av t.ex. Hans Zimmer, John Williams, Steve Jablonsky, Alan Silvestri. Stor fantast av Star Wars och Marvel.

Fotboll: Spelar i moderklubben Broby IF div 4. Ordförande sedan 3 år (avgående). Tidigare målvakt, idag vänsterback/ytter eller innermittfältare.

Oliver Blennborn växte upp på en bank. Eller, nja, kanske inte helt sant. Men, han spenderade i alla fall väldigt mycket tid på Sparbanken i Broby där hans farmors syster jobbade. En spännande värld han älskade att få ta del av. Kanske var det alla dessa roliga stunder på det lilla lokala bankkontoret som gjorde att han som vuxen hamnade i bank- och finansvärlden?

–Hade det inte varit för farmors syster hade jag kanske valt ett helt annat spår, en annan bransch, berättar Oliver när vi ses över en lunch ett stenkast från hans arbetsplats. Förmodligen något tekniskt. Jag älskar ny teknik, programmering av smarta hem och allt det där.

Men, det blev alltså inte teknik för Oliver, utan ekonomi. Ett synnerligen lyckat val med tanke på den karriärsresa han redan gjort på Sparbanken Skåne. Först ett par år på kundtjänst, därefter privatrådgivning och sedan 2020 premiumrådgivning.

Premiumrådgivare, alltså. Det låter spännande. Men, vad betyder det egentligen?

”På ett sätt kan man säga att det är mig personligen de abonnerar på”

–Den hiss-pitch jag brukar använda för att förklara lyder något i stil med “En personlig rådgivare som håller dig i handen eller vägleder dig i din ekonomi så att den kan växa på ett hållbart sätt”. Det handlar alltså mycket om att bygga förtroende och skapa en långsiktig relation med sina kunder. På ett sätt kan man säga att det är mig personligen de abonnerar på, konstaterar han.

Vilken typ av kunder rör det sig om?

–Det är privatkunder. I ett stort spann vad gäller bakgrund, ålder, förmögenhet och mål. Det är spännande med variationen och kul att möta olika människor med olika förutsättningar. Mitt jobb är att lyssna in och förstå vad och vart kunden vill med sitt sparande för att sedan ge råd och rekommendationer och tillsammans skapa en hållbar plan för att kunna närma sig målet. Allra roligast är nog att hjälpa de yngre kunderna att komma i gång med sitt sparande.

Oliver utstrålar ett stoiskt lugn och en påfallande mognad trots sin relativt ringa ålder. Man kan fråga sig var han hittar denna trygghet, mitt bland rejäla orosmoln som en rasande pandemi och väpnade konflikter – saker som börsen vanligtvis reagerar negativt på. Att han i grunden är en orädd människa hjälper såklart, likaså att han har en stöttande arbetsgivare med chefer som tror på honom. Alla år i fotbollens och föreningslivets gemenskap spelar säkert också in.

–Sammanhållningen i moderklubben Broby IF har varit väldigt viktig för mig och har gett mig en grundtrygghet, berättar Oliver. På gymnasiet gick jag samhällsvetenskapligt program med fotbollsinriktning i Sölvesborg, även det en fantastisk tid.

Efter gymnasiet blev det studier i internationellt företagande och marknadsföring på Högskolan i Kristianstad, men även fortsatt spel i klubben där han sedan några år också är ordförande.

–Ordförandeskapet är mitt sätt att ge tillbaka en del av det som föreningen gett mig, säger Oliver. Och så är det väldigt utvecklande, rent personligt.

Hans driv att ständigt vilja utvecklas märks också på arbetsplatsen. Precis som viljan att ha något gemensamt och kul att samlas kring. Bland annat har han och en kollega startat det fiktiva bolaget ”Mike and Ollies Entertainment Ltd Co” som någon gång per år bjuder in personalen till filmvisningar och annat skoj. Och så har han infört slipsfredag på kontoret. Ett roligt alternativ till det vanligare Casual Friday, åtminstone enligt Oliver själv.

–Jag tycker det vore kul om alla bär slips på fredagar, men har såklart förståelse för de som väljer att avstå. Själv gillar jag slips. Och så passar det ju så bra till kostym, vilket jag bestämt mig för att bära på jobbet varje dag under resten av året. Som en kul grej, skrattar han.

Framåt jul lär dock kostymerna hängas tillbaka i garderoben, för då är det dags för föräldraledighet.

Oliver med sin familj.
Oliver med sin familj.

–Ja, vi fick ju en dotter i somras, säger Oliver och skiner upp.

Jobb, kunder och föreningsliv i alla ära men det är ändå familjen han värderar högst. Och i slutet av året är det alltså han som kommer att ta hand om lilla Ellie på vardagarna. Något han redan förberett sina kunder på. Det känns viktigt. Ännu viktigare känns det att han ska få spendera tid med sin dotter.

–Det är ju en tid som aldrig kommer tillbaka som jag absolut inte vill missa.

Han berättar att Sparbanken Skåne stöttar och uppmuntrar även vad gäller föräldraledighet.

–De betalar till och med ut en del av mellanskillnaden mellan föräldrapenningen och den ordinarie lönen, avslutar Oliver innan det sista kaffet åker ner, lunchen är till ända och det är dags för ett nytt möte med en ny premiumkund.

Företag: Sparbanken Skåne Kristianstad

Antal anställda i banken: 540

Antal kontor: 22

Medarbetare på Admin.center på Cardellsgatan 12 i Kristianstad: 140

Sparbanken Skåne är en regional sparbank för människorna, näringslivet och det lokala samhället.

En bank med hög tillgänglighet, smarta tjänster och grundläggande sparbanksvärderingar där besluten fattas nära kunden.

Huvudägare är tre skånska sparbanksstiftelser. I samarbete med stiftelserna kan delar av överskottet från bankrörelsen investeras i samhällsutvecklande insatser.

För tredje året i rad blev Sparbanken Skåne certifierad som en utmärkt arbetsplats via Great Place to Work®. I år klättrade vi på listan och vi är nu Sveriges sjätte bästa arbetsplats!

Text och bild: Thomas Bengtsson

Carina AdamsbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.