Pressglas och linne allt mer populärt

Plast och pressat glas börjar bli eftertraktat på begagnatmarknaden, men koppar och prydnadssaker får ofta stå kvar på borden. Så såg det inte ut när antikmarknaden i Linderöd började för 20 år sedan.
Kristianstad • Publicerad 9 januari 2012
Från Hörby kom Gunnel Nilsson och fyndade bland annat en fin korg av Berit Härstedt Nilsson.
Från Hörby kom Gunnel Nilsson och fyndade bland annat en fin korg av Berit Härstedt Nilsson.Foto: 
Något färre kom till antikmarknaden i helgen, men stundtals var det trångt vid borden.
Något färre kom till antikmarknaden i helgen, men stundtals var det trångt vid borden.Foto: 
Nyfikna. Lena Klingborg från Barsebäcks hamn är på jakt efter frimärken. Elisabet Lindström från Lund tittar mest. Foto: Johanna Wallin
Nyfikna. Lena Klingborg från Barsebäcks hamn är på jakt efter frimärken. Elisabet Lindström från Lund tittar mest. Foto: Johanna WallinFoto: Johanna Wallin

Överblivna porslinstomtar trängs med 1970-talets lyckotroll, snöbollslyktorna från samma årtionde står på rad mittemot ett bord med färgat 50-talsglas, Monika Backströms spräckliga glasägg från 1970-talet återkommer på flera bord. Med andra ord, 1970-talet är snart lika stort som 1950- och 60-talen på antikmarknaden i Linderöd.

När den startades för 20 år sedan var koppar och majolika, ofta färggrant porslin med reliefmönster, eftertraktat. I dag är det svårt att hitta något sådant. Berit Härstedt Nilsson från Hjärup har sålt flera kopparsaker, men koppargrytor vill ingen ha. Och priserna är överlag lägre i dag.

– Porslinsdockor kunde man få 1 000–2 000 kronor för några år sedan, men nu går de för 600–700 kronor.

Antikhandlaren Kerstin, som inte vill uppge sitt efternamn på grund av rånrisken, säger att koppar och spinnrockar är stendött.

– Det är blåvita krukor och hela serviser från 1930–40-talet, sådana vanliga med blommor på, också. Det ska vara Picknick och Berså.

När hon var första gången på antikmarknaden 1999 sålde hon mycket allmoge i form av originalmålade askar, men det är inte alls samma tryck på det i dag. Det hon tror kommer är däremot broderier. Samma sak säger flera av de cirka 70 utställarna. Dukar och linne börjar uppgraderas.

– Man vill ha mer nyttogrejor, inte prydnadssaker. Äldre köper gamla linnehanddukar till sina barn, säger Ingrid Larsson från Abbekås.

Kanske tillhör linnehanddukarna samma trend som det pressade glaset som har fått ett uppsving tack vare den romantiska shabby chicstilen. Susanne Viberg, antikhandlare från Orrefors, börjar se fler som letar efter grejor från 1920- och 30-talen i form av art deco, bauhaus och Swedish grace.

Samtidigt är det svårt att få tag i, eftersom vanligt folk inte heller hade råd att köpa så mycket saker under mellankrigstiden. Men fortfarande har Susanne Viberg mycket färgat glas från 1950- och 60-talen på sitt bord och det säljer bra.

– Det är mer färgat glas än kristall, men nu känns det som om allt är intressant. Även äldre människor har börjat köpa tillbaka saker från 1950- och 60-talet, säger hon.

Vad är det då som kommer att vara eftertraktat i framtiden? Pressglas, 1970-talsglas och tenn, tror antikletaren Berit Zelmerlöw.

– Plast. Jag mötte någon som köpte alla plastgrejor och plasttomtar som han hittade här i morse, säger antikhandlaren Magnus, som inte vill säga sitt efternamn på grund av rånrisken.

Mia Gervind släpar på en tung kasse med brevpressar och ett stort fat i rött glas när hon sammanstrålar med sin fyndarkompis Helene Ljung.

De har gått en antikkurs och lärt sig att känna igen olika stilar och bedöma föremål. De är nöjda med marknaden.

– Här är billigare än i en antikaffär och bra kvalitet, säger Mia Gervind.

Sune Persson, som var med och startade marknaden, uppskattar lördagens besökare till något färre än vanligt, men nöjd är han ändå.

– Det har gått så bra att hallen är betald.

INTERNAL INTERNAL
Ingela Rutberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.