Annons

Priskrig på jordgubbar i Kristianstad

En vecka före midsommar rasar priskriget på jordgubbar i dag vidare i Kristianstad. I går skiljde det tio kronor mellan billigaste och dyraste litern jordgubbar i centrum, i dag är skillnaden en femma. Det är till och med dyrare att ge sig ut och plocka själv än att köpa jordgubbar på Lilla Torg.
Kristianstad • Publicerad 14 juni 2002
Veteran bland torghandlarna. Göran Mårdh, veteranen bland handlarna på Lilla Torg berättar att priset på jordgubbar ligger cirka tio kronor under vad som brukar vara normalt en vecka före midsommar.
Veteran bland torghandlarna. Göran Mårdh, veteranen bland handlarna på Lilla Torg berättar att priset på jordgubbar ligger cirka tio kronor under vad som brukar vara normalt en vecka före midsommar.Foto: 
Billigast på Lilla Torg. Assar Jönsson och Ann-Maj Nilsson, båda från Kristianstad, passar på att köpa Kristianstads billigaste jordgubbar i torgståndet vid ”Ekbergs hörna”. – En tia litern är ju under vad man får ge för självplockning, konstaterar Ann-Maj Nilsson.
Billigast på Lilla Torg. Assar Jönsson och Ann-Maj Nilsson, båda från Kristianstad, passar på att köpa Kristianstads billigaste jordgubbar i torgståndet vid ”Ekbergs hörna”. – En tia litern är ju under vad man får ge för självplockning, konstaterar Ann-Maj Nilsson.Foto: 
20 kronor per liter. Jordgubbsståndet vd Domus låg en femma över vad flesta handlarna på Lilla Torg i går. Ändå var det livlig kommers hos Anderas Ottosson.
20 kronor per liter. Jordgubbsståndet vd Domus låg en femma över vad flesta handlarna på Lilla Torg i går. Ändå var det livlig kommers hos Anderas Ottosson.Foto: 

Lägsta priset på jordgubbar har även i dag torgståndet vid ”Ekbergs hörna” med tio kronor per liter. Resten av stånden tar 15 kronor litern. Tio kronor är två kronor under det vanligaste priset för självplockning i går.

– Vårt pris på en tia litern är egentligen för lågt, men vi vill ge våra kunder detta erbjudande när vi fått in ett parti fina svenska jordgubbar, säger torghandlare Mats Olsson vid ”Ekbergs hörna”.

Annons

– Billigare än så här kan det nog inte bli, tror Mats Olsson. Priset på en liter jordgubbar har minst halverats i Kristianstad sedan slutet på förra veckan. Då kostade en liter genomgående 30 kronor.

Veteranen bland torghandlarna på Lilla Torg, Göran Mårdh, berättar att det normala priset för jordgubbar de senaste åren legat runt 25 kronor vid denna tiden.

– Naturen ligger två veckor före i år, vilket jordgubbarna i viss mån också gör. Jordgubbar är en färskvara som odlarna måste skörda och bli av med i samma takt som bären mognar fram på fälten, säger Göran Mårdh. Det gör att jordgubbsodlarna tvingas gå ner i pris och det kommer i slutrundan kunden till godo med rekordlågt jordgubbspris och priskrig i Kristianstad.

– Femton kronor för en liter jordgubbar är lite lågt. Det tycker till och med många kunder som undrar hur jordgubbarna kan vara så billiga redan nu. Men det är alltså frammognaden som pressar priset, framhåller Göran Mårdh.

Priskrig på jordgubbar är ingen nyhet i Kristianstad, även om det just nu märks extra tydligt att priserna varierar med stora prisskyltar bland jordgubbsstånden.

– Olika priser på en liter jordgubbar är inget ovanligt. Jordgubbar är den vara som är utsatt för mest prispress på torget, konstaterar Göran Mårdh.

Trots att det växer så det knakar på jordgubbsfälten i nordöstra Skåne finns det ingen risk att jordgubbarna ska ta slut till midsommar, enligt Göran Mårdh.

Göran Mårdh tror att priserna nu nått botten och kommer att plana ut något den närmaste tiden för att sedan gå upp en aning inför midsommaren.

– Då vet odlarna att alla människor vill ha jordgubbar, vilket gör att de kan ta ut ett någon högre pris än före och efter midsommar, säger Göran Mårdh, som för närvarande säljer omkring 150 liter jordgubbar om dagen.

I dag rasar alltså priskriget på jordgubbar vidare på Lilla Torg, till jordgubbsälskarnas förtjusning.lennart.svenezon

@kristianstadsbladet.se

Av Lennart Svenezon 044-185568
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons