GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Privatpersoner har köpt Hammarshus

En av Kristianstads klassiska byggnader har fått nya ägare. Välkända handelsmän från Kristianstad har som privatpersoner köpt det anrika Hammarshus.
Kristianstad • Publicerad 3 januari 2006
Byggnaden Hammarshus med tillhörande mark och byggnader har sålts till flera privatpersoner. Övertagandet sker den förste november. BILD: RONNIE SMITH
Byggnaden Hammarshus med tillhörande mark och byggnader har sålts till flera privatpersoner. Övertagandet sker den förste november. BILD: RONNIE SMITHFoto: 

Under gårdagen skrevs köpekontraktet under. De privatpersoner som nu köpt Hammarshus är Pär Frankenius (Sandelins ägare och Handelsföreningens ordförande) och hans bror Pål Frankenius, Richard Bengtsson (huvudägare i Maxi), Fredrik Rosengren (butikschef i Maxi) och Ronny Larsson (Team Sportia). Säljare är familjerna Håhus, som bland annat drivit lantbruk på Hammarshus.

– Vi har köpt alla fastigheter där. Då ingår 95 hektar jordbruksmark, Hammarshus samt Hammarsgård med tillhörande stallar, säger Pär Frankenius. Hammarshus är en gård som byggdes i slutet av 1700-talet. Då byggdes det på grundmurarna av den gård som funnits där sedan 1400-talet, men förstörts under de skånsk-danska krigen. Det var för övrigt på det gamla Hammarshus som kung Christian IV undertecknade fundationsbrevet som gav Kristianstad dess stadsrättigheter.

Tillträdet av fastigheten sker den förste november 2006.

– Men det är under förutsättning nu att kommunen inte utnyttjar sin förköpsrätt. De har tre månader på sig att bestämma sig.

Men vad är då planerna för Hammarshus? Fortsätta att bedriva jordbruk?

– Nej, den biten arrenderar vi ut så länge. Men det finns stora exploateringsmöjligheter. Vi vet att Kristianstad växer och att det kommer att saknas tomtmark.

Dessutom avvaktar de nya ägarna en handelsutredning för kommunen, som kommer att klargöra var handeln kan bedrivas i framtiden.

– Där kan det komma möjligheter som är väldigt intressanta. Utredningen kommer att peka på tillväxtmöjligheter.

Hammarshus är i nuläget bostad. Det kommer huset att fortsätta att vara.

– Jag har planer på att så småningom flytta in där med min familj, säger Pär Frankenius.

Clifford Johansen

044-18 56 40

clifford.johansen

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.