Profero köper Österbergs järn

Österbergs järn har fått ny ägare. Den här gången är det järnhandlaren Profero som tar över verksamheten från och med förste februari.
Kristianstad • Publicerad 30 januari 2003

Österbergs järn firade 70 år i Kristianstad i fjol, och är således en anrik butik i trakten. 1997 togs den dock över av Olle Lindhe, före detta vd på Dux Industrier, som gick från sängar till järnvaror. Nu vill han trappa ner av åldersskäl, och Profero, ett stenkast därifrån, har varit villiga att ta över. – Vi är lika stora som Österbergs, men mer inriktade på industrier, säger Sveneric Fältman på Profero AB som ligger på Nässelvägen. Företaget firar i år tioårsjubileum och har ingått i kedjan Luna partner. Det är också en av orsakerna till övertagandet, förklarar Fältman. Österbergs järn blev den första affären i Kristianstad som gick med i Proff-kedjan oktober 2000. Nu ska Proff och Luna gå ihop och bilda en större kedja, som kommer att verka under namnet Tools. Meningen är att det ska bli 60 butiker i Sverige, och 130 i Norden. – Efter vårt samgående med Österbergs järn skapar vi nu ett starkt och konkurrenskraftigt företag med en årlig omsättning på omkring 50 miljoner kronor och omkring 17 anställda, säger Sveneric Fältman. Han kommer dessutom vara regionansvarig i södra Sverige för den nya Tools-kedjan. Meningen är att Tools ska bli en stark partnerkedja för industriåterförsäljare. Clifford Johansen 044-18 56 40 clifford.johansen@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.