GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Professor letade i elva år – avslöjar nu drottningens hemliga kärleksaffär

Efter elva års letande i Vatikanens massiva arkiv hittade hon det. Brevet som avslöjar drottning Kristinas passionerade kärleksaffär med påvens kardinal. Nu skriver Marie-Louise Rodén, professor i historia vid Högskolan Kristianstad, sin sista bok om den skandalomsusade regenten.
Kristianstad • Publicerad 10 november 2019 • Uppdaterad 15 november 2019
Professor Marie-Louise Rodén älskar sina två flyglar som hon lyckats få upp till fjärde våningen i lägenheten på Näsby.
Professor Marie-Louise Rodén älskar sina två flyglar som hon lyckats få upp till fjärde våningen i lägenheten på Näsby.Foto: Lasse Ottosson

Större delen av sitt liv har hon levt med drottningen vid sin sida. Den berömda monarken som vid 27-års ålder abdikerade från tronen, flydde landet och konverterade till katolicismen. Drottning Kristina var en envis kvinna. Det är professor Rodén också.

En av de brevskatter hon fann efter elva års letande i det enorma arkivet i Vatikanen har gett henne nytt stoff som måste fram. Och som presenterar en helt ny bild av den omtalade regenten.

– Drottning Kristina väcker starka känslor. Hon ansågs ha förrått sitt land efter att hon blev katolik. Det är många som klandrat henne för det. Jag beundrar inte Kristina utan har kunnat hålla mig neutral.

Vem var hon som person?

– Hon var intellektuell, kylig i det mesta. En monark ut i fingerspetsarna. Hon var en människa som var ganska ointresserad av den fysiska världen. En otålig och sökande person, dock inte så begåvad som vissa författare velat se. Hennes stora talang var att känna igen begåvningar och bli ett centrum för konstnärliga kretsar.

Du har sagt att ni inte skulle tycka om varandra?

– Nej, det skulle vi inte. Hon tyckte illa om kvinnor, och det gör jag med. Jag har kvinnliga vänner, men historia är en manlig disciplin och man blir påverkad av den miljön. Dessutom var hon en monark och uppfostrad att upprätta en vägg mellan sig själv om omgivningen. Jag är på tok för spontan.

Hur blev du så intresserad av henne?

– Jag såg en fantastisk utställning om henne i Stockholm 1966 när jag var liten. Efter det läste jag Sven Stolpes biografi. Men det som intresserade mig generellt är samspelet mellan politik och religion. Vid den här tiden har det 30-åriga kriget precis slutat och drottning Kristina orsakade en sådan skandal.

Hur var det att börja nysta i hennes liv?

– Jag upptäckte redan från början – det var nästan chockartat – att det fanns så mycket material som man inte hade brytt sig om. Och så mycket som hade feluppfattatas. Det var område efter område där jag hittade en arkivhandling och tänkte ”hoppsan”, det här stämmer inte med det som skrivits om henne. De flesta forskarna har ägnat sig åt varför hon blev katolik och hennes äktenskapsvägran.

”Jag undrade vem det var hon älskade.”

Varför har ingen skrivit om kärlekshistorien mellan henne och påvens kardinal förut?

– Det gjorde friherre Carl Bildt i en bok från slutet på 1800-talet, men han behandlade den bara ur Kristinas perspektiv. Han var medlem av Svenska Akademin och förhoppningsvis trevligare än de som sitter där idag. Tack vare honom visste jag att det här brevet skulle finnas, någonstans, i en privat samling som donerats till Vatikanen. Men arkivet är så stort, förteckningarna täcker en hel vägg. Jag letade i elva år för att hitta ett brev.

Hur var det att hitta det?

– Det var en riktig jackpot. Äntligen! Jag visste att det fanns någonstans. Jag var bortom mig av glädje.

Vad är det för kärlekshistoria som avslöjas?

– Inom månader efter att Kristina kommit till Rom var det uppenbart att hon och påvens kardinal, Decio Azzolino, blivit kära i varandra. Påven ångrade att han bett honom visa Kristina runt i Rom. I brevet beordrar han Azzolino att inte träffa henne längre, särskilt inte på olämpliga tider på dygnet, det vill säga på nätterna.

Drottning Kristina var huvudlöst förälskad i påvens kardinal, visar Rodéns forskning.
Drottning Kristina var huvudlöst förälskad i påvens kardinal, visar Rodéns forskning.Foto: Pressens Bild

Vem var kardinalen?

– Han var en stor författare och en betydande kyrkopolitiker. Men ingen har tidigare skrivit hans biografi. Jag undrade vem det var hon älskade. Då lär man sig något om henne.

Vad finns mer i brevsamlingarna?

– I 80 brev till Azzolino som är delvis chiffrerade berättar drottning Kristina om sin kärlek till honom. Hennes kärleksförklaringar är intensiva, hon skriver bland annat att hon vill leva och dö som hans slav. Det är så tydligt hur djupt hon älskade honom.

Vad händer sedan?

– Det är han som avslutar relationen. Påven var gammal och skulle snart dö, och Azzolino hoppades säkert kunna klättra högre vid nästa påveval. Kristina var dålig för hans rykte. Det var ett karriärval, men de försonades snart igen.

Varför alla teorier om att hon var hermafrodit, alltså tvåkönad, eller lesbisk?

– På 1930-talet kom boken ”Drottning Kristina. En människostudie ur läkarsynpunkt”, av gynekologen Elis Essen-Möller. Han lanserade teorin att hon liknade vissa av hans patienter. Sven Stolpe slukade den här tesen med hull och hår och genom hans biografier populariserades den här tesen.

”Kristina var dålig för hans rykte”

Hur långt har du hunnit med boken?

– En tredjedel är klar. Om 18 månader hoppas jag att den är färdig.

Vad kan drottning Kristina ge oss i dag?

– Jag tror att det är många som inspireras av gestalter i det förflutna. Jag är starkt emot att man ibland ser henne på ett anakronistiskt (otidsenligt; reds. anm.) sätt som tidig feminist, det visste hon inte ens vad det var. Men jag tror att man ser en individ som var modig, vågade gå sin egen väg och göra kontroversiella val. Det i sig tycker jag är inspirerande.

Fakta

Marie-Louise Rodén

Ålder: 66 år.

Från: Stockholm.

Uppvuxen: I Chicago, där pappan var professor i biokemi.

Bor: Kristianstad.

Familj: Dottern Alexandra, som numera bor i Edinburgh.

Yrke: Professor i historia vid Högskolan Kristianstad.

Doktorerade: Vid Princeton University.

Aktuell: Arbetar på en ny bok om Drottning Kristina, med tidigare okända brev där drottningens passionerade kärlek för påvens kardinal avslöjas. Medverkade nyligen i Vetandets värld i Sveriges Radio P1.

Bland meriterna: Sopransolist på Billy Butts första platta.

Älskar: Sina två flyglar. Steinway-flygeln har fraktats från USA till fjärde våningen i lägenheten på Näsby.

I bokhyllan: Machiavelli och filmen ”Pink Flamingos”.

Fakta

Drottning Kristina

Föds 1626. Blir drottning av Sverige och regerar mellan 1644 och 1654.

Abdikerar som 27-åring. Konverterar till katolicismen och flyttar till Rom, där hon lever fram till sin död 1689.

Hilda ÄrlemyrSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.