Protester mot camping gav effekt
Protesterna mot den nya detaljplanen från de bofasta på Landön har gett effekt. Stadsbyggnadskontoret har beslutat att genomföra en fördjupad utredning gällande avloppet. Dessutom ska den nya detaljplanens påverkan på naturmiljön på Landön synas grundligare.
Totalt har runt 40 sakägare lämnat in synpunkter på programmet för Landön. Medlemmarna i Landöbornas skärgårdsförening är inte emot campingen. Men de vill se en halvering av antalet platser och vill att miljöpåverkningarna begränsas i långt större utsträckning än vad de tycker att kommunens förslag lovar.
Det som främst upprör de boende, är att kommunen vägrar göra en miljökonsekvensbeskrivning. De menar att för att en korrekt miljöbedömning krävs en sådan beskrivning. Hur påverkar 170 husvagnsplatser infiltrationen? Vad innebär den ständiga översvämningsrisken och hur tänker kommunen när det gäller Landöns ovanligt höga grundvatten? De boende har också haft synpunkter på att miljö- och hälsoskyddsnämnden inte yttrat sig över ärendet. Men i ett förslag till svar på Landöbornas skrivelse konstaterar miljöinspektör Tommy Danielsson att det är byggnadsnämnden som i planärenden fattar beslut om fullständig miljökonsekvensbeskrivning. Men tillsammans med den miljöbedömning som tidigare gjorts kommer de två fördjupade utredningarna av avloppsfrågan och naturmiljöutredningen att utgöra ett bra beslutsunderlag beträffande miljökonsekvenserna i det fortsatta planeringsarbetet på Landön, konstaterar Tommy Danielsson.
Skrivelsen från Landöborna har fått ytterligare en effekt. Till följd av bland annat uppgifterna där har miljö- och hälsoskyddskontoret öppnat ett separat tillsynsärende som ska klargöra om dagens campingverksamhet inryms inom gällande avloppstillstånd från 1982.
Miljö- och hälsoskyddsnämnden ska diskutera frågan den 12 december.
Matti Stenrosen