Protester mot nedläggningen av akutteam

Namnunderskrifter för att bevara akutteamen överlämnades på tisdagen av prehospital personal från Kristianstad och Helsingborg. Mottagare: politiker i vårdproduktionsberedningen som just skulle börja sitt sammanträde. Ett möte där avveckling av akutbilarna är en punkt.
Kristianstad • Publicerad 27 maj 2008
Personal från prehospitala team i Kristianstad och Helsingborg uppvaktade politiker. I civila kläder ställer de upp på bild. Deras grönklädda arbetskamrater vågar inte, de har fått direktiv om att inte befinna sig på platsen. bild: bosse nilsson
Personal från prehospitala team i Kristianstad och Helsingborg uppvaktade politiker. I civila kläder ställer de upp på bild. Deras grönklädda arbetskamrater vågar inte, de har fått direktiv om att inte befinna sig på platsen. bild: bosse nilssonFoto: 

"Nej, vi kan inte uttala oss, vi får inte."

"Vi kan inte vara med på bild, och inte bilarna heller."

" Äsch, det spelar ingen roll, de har ju ändå hotat att jag blir av med jobbet."

"Hur kan man lägga munkavle på sina anställda?"

Kommentarerna var många, men några av de närvarande valde att ligga lågt. De hade fått klara order om att de inte skulle finnas utanför Skånehuset.

På väg till rökrutan bakom planket utanför entrén kom regionstyrelsens ordförande Jerker Swanstein (m). Efter en stund gick han tillbaka, kastade en blick på personal och ambulanser och gick in igen.

På väg bort från huset kom ett annat regionråd, Henrik Hammar (m), som också tittade, och sedan fortsatte att gå.

Inne i huset, på sammanträdet som just börjat, fanns deras partikollega Catharina Blixen-Finecke, ordförande i vårdproduktionsberedningen. Den grupp politiker som tar första avgörande steget mot att lägga ned PHAT-verksamheten. Rolf Ohrlander är förvaltningschef på Kamber Skåne. Är det rätt att hota anställda till jobbet om de framför sin uppfattning till politikerna?

- Hot om arbete är inte aktuellt. Men är man i tjänst ska man ägna sig åt tjänsteutövning, inte åt politisk verksamhet. Det är helt fel att demonstrera om man är i tjänst, i kläder som arbetsgivaren betalat och om man utnyttjar arbetsgivarens fordon. Det är helt felaktigt, och det är min absoluta bedömning, svarar Rolf Ohrlander.

Däremot kan man demonstrera och ha full yttrandefrihet om man är ledig och civilklädd, säger han.

Han säger också att nedläggning av PHAT-verksamheten är en politisk fråga, och att han inte går in i politiska frågor.

Läkarfacket fick på tisdagen ett besked per mejl om att arbetsgivarsidan avvisade fackets krav på central förhandling om PHAT-bilarna, med motiveringen att facket förklarat sin oenighet i efterhand. Därmed står det vårdproduktionsberedningen och regionstyrelsen fritt att fatta beslut.

Gunilla Ingels
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.