Prylar för plugget

Nya pennor, ryggsäckar, bokpapper och kalendrar är för många ett måste inför skolstarten. Hos stadens bokhandlare, leksaksaffärer och varuhus är shoppingen igång.
Kristianstad • Publicerad 16 augusti 2004
Lena och Clara Arvidsson från Kristianstad kollar in ryggsäckar inför Claras skolstart. Till slut bestämde sig Clara för den lila väskan till höger.Bild: LASSSE OTTOSSON
Lena och Clara Arvidsson från Kristianstad kollar in ryggsäckar inför Claras skolstart. Till slut bestämde sig Clara för den lila väskan till höger.Bild: LASSSE OTTOSSONFoto: 
Felicia Drätsendahl och Märta Skoglund från Rinkaby ska börja på en ny skola, Sånnaskolan, till hösten. Då är det bra att ha sin bästis med sig.
Felicia Drätsendahl och Märta Skoglund från Rinkaby ska börja på en ny skola, Sånnaskolan, till hösten. Då är det bra att ha sin bästis med sig.Foto: 
Spindelmannen är årets mest populära motiv. Förra året var det Hulken som gällde, berättar BR Leksakers butikschef Jenny Carlsson.
Spindelmannen är årets mest populära motiv. Förra året var det Hulken som gällde, berättar BR Leksakers butikschef Jenny Carlsson.Foto: 
Det finns mycket att välja på inför höstens skolstart. Kitiya Thiphayamonthon har fastnat för blocken på Åhléns.
Det finns mycket att välja på inför höstens skolstart. Kitiya Thiphayamonthon har fastnat för blocken på Åhléns.Foto: 

Många tänker redan på höstens bestyr, eftersom skolorna börjar inom kort. Grundskolan startar 23 augusti och gymnasieskolorna 17 augusti. På Domus träffar Kristianstadsbladet Clara Arvidsson med mamma Lena. De är i färd med att välja ryggsäck inför hösten. – Det viktigaste är att den är rymlig och får plats med sittunderlag och att väskan kan stå bra, säger mamma Lena.

– Det viktigaste är att den är fin, säger Clara.

De lyckas så småningom enas kring en lila ryggsäck med Disneyfisken Nemo på. Till hösten ska Clara börja första klass och hon hoppas på att få räkna och skriva mycket. Men det bästa med skolan är ändå något helt annat.

– Åka på utflykt, det är roligast! säger Clara och skiner upp.

På Domus Ljud och Bild har de pennor, block och pärmar i alla dess färger. Men särskilt en sak har varit riktigt populär.

– Spindelmannen-grejerna sålde vi nästan slut på redan första dagen, berättar butiksbiträdet Marcus Martinsson. Spindelmannen verkar vara årets mest populära figur. På BR Leksaker vid Lilla Torg, har de honom överallt. I form av ryggsäckar, pennfodral och matlådor. Men även andra saker säljer.

– Vi har sålt lika bra av alla sorters ryggsäckar. Det som skiljer sig i år från förra året är att tjejernas ryggsäckar har färgerna rött och rosa. Det var ett tag sedan de färgerna var populära. Lila har länge varit favoritfärgen, berättar BR Leksakers butikschef Jenny Carlsson.

Det som man ännu inte sålt mycket av är bokpapper.

– Nej, det brukar dröja tills barnen börjat skolan. Det är först då föräldrarna ser hur mycket papper som behövs. På Åhléns träffar Kristianstadsbladet Kitiya Thiphayamonthon från Thailand. Hon flyttade till Sverige förra året och ska snart börja andra terminen på Milnergymnasiet, där hon läser kursen Svenska som andraspråk. Nu är hon på stan för att hitta saker inför skolstarten till sig själv och sin lillebror.

– Jag försöker hitta ett "paket" till min bror med linjal, penna och suddgummi. Och jag behöver en mapp och ett block, säger hon och visar upp en blå mapp som hon just hittat.

Innanför dörrarna på Möllers Bokhandel står ett bord som dignar av skolprylar. Lite längre bort lutar sig tre tjejer i artonårsåldern över en hylla där de tittar på pennor.

– De var ganska snygga, annars tycker jag inte att det finns så mycket för oss som är lite äldre att köpa inför skolstarten. Det är mest för barn överallt. Det hade varit roligt med lite fräckare grejor, säger Carina Andersson som medger att hon oftast går på utseendet när hon köper något. Och så kollar hon priset. Ännu längre in i affären står två bästisar, Märta Skoglund och Felicia Drätsendahl från Rinkaby. De ska börja femman på Sånnaskolan i höst. De har sparat ihop pengar för att kunna köpa nya skolsaker, något som de sett fram emot ett tag.

– Det är jätteroligt att köpa sådana här saker. Och vi har hittat likadana skolgrejor med Diddl och Diddlina, fast i olika färger. Rosa är min favoritfärg och blå är Felicias, förklarar Märta.

Agneta Bergkvist

044- 18 55 00

agneta.bergkvist@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.