Pysslingen tar inte emot flyktingbarn

Pysslingen AB öppnar fyra förskoleavdelningar på högskoleområdet i augusti. Samma område som kommunen planerat. Men då vill kommunen ha hjälp med avdelningar för flyktingbarn, vilket Pysslingen säger nej till.
Kristianstad • Publicerad 23 februari 2008
Byggarbetsplats I augusti öppnar Pysslingen förskola i före detta restaurang Högvakten. Bild: Tommy Svensson
Byggarbetsplats I augusti öppnar Pysslingen förskola i före detta restaurang Högvakten. Bild: Tommy SvenssonFoto: 

- Det här gör mig beklämd. Jag är i grunden positiv till friskolor, men de ska inte komma och plocka russinen ur kakan på det här sättet, säger ordförande i barn- och utbildningsnämnden Pierre Månsson (fp).

Bakgrunden är att friskolan Pysslingen AB planerar att öppna en Ur och Skur-förskola på högskoleområdet.

Den signalen fick kommunen i höstas, som då bestämde sig för att vänta med sina planer på två nya förskoleavdelningar i gamla kårhuset vid högskolan. Någon ansökan kom aldrig in och då återupptog kommunen arbetet för att kunna ta hand om det ökade antalet flyktingbarn på Näsby. Men Pysslingen hyr redan gamla restaurang Högvakten och renovering har påbörjats för att kunna öppna fyra förskoleavdelningar i augusti. Detta samtidigt som kommunen öppnar sina provisoriska lokaler bredvid kårhuset som först ska byggas om.

- Då anser vi att de kan ta sitt ansvar och ta emot en del av dessa flyktingbarn, men det är de inte intresserade av. Vi har erbjudit dem extra resurser, men de säger att ta emot flyktingbarn inte stämmer med deras profil. Jag är väldigt besviken, säger Pierre Månsson som anser att Pysslingens agerande undergräver kommunens möjligheter att planera sin verksamhet.

- Kommunen står för hyresbidrag och då hade det varit bra om de kunde hjälpa oss också. Vi kan inte betala dubbla hyror. Eskil Eskilsson, rektor på Kristianstads Montessori-skola, förstår Månssons reaktion, men betonar att de inte kan ta hänsyn till kommunens planering.

- Vi måste tänka långsiktigt på att vi har en hållbar verksamhet. Ansökan går via Pysslingen i Stockholm och kommer nästa vecka. Vi har inte haft klart med lokal förrän nu.

Att man inte vill ta emot flyktingbarn beror enligt Eskil Eskilsson på inriktningen Ur och Skur.

- Det är inte helt lyckat att placera nyanlända flyktingbarn i den typen av inriktning. Vi har 35 barn i kö, då kan vi inte låta halva förskolan bli flyktingavdelning. Man måste ha speciell kompetens för det och det har vi inte. Men det är fritt för alla att söka. Jag tror det gynnar Kristianstad att det blir flera avdelningar på Näsby och vi ska nog komma överens.

Karolina Alfredsson

044-18 55 69

karolina.alfredsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.