Räddningshelikopter placeras i Kristianstad

Kristianstad Artikeln publicerades

Sjöfartsverket placerar sin räddningshelikopter i Kristianstad. ”Vi har inte fått besked från länsstyrelsen om miljötillstånd för flygning från den nuvarande basen i Ronneby.”

Från den 1 juli placerar Sjöfartsverket sin räddningshelikopter på Kristianstad Österlen airport.

– Vi har inte fått besked från länsstyrelsen om miljötillstånd för flygning från den nuvarande basen i Ronneby. Vi behöver säkerställa kontinuerlig beredskap och yttäckning i södra Sverige även efter halvårsskiftet. Därför genomförs den tillfälliga ombaseringen till Kristianstad, säger Mattias Hyllert, direktör för Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningsavdelning, i ett pressmeddelande.

Foto: Patrik Nilsson/Sjöfartsverket
Foto: Patrik Nilsson/Sjöfartsverket

Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar utgår från fem baser runt om i Sverige. Under våren har en reservbas iordningställs på Kristianstad Österlen Airport.

– Reservbasen i Kristianstad är tillfällig tills en långsiktig lösning i Ronneby finns på plats. Fortifikationsverket beräknar att ledtiden tills ny hangar är inflyttningsklar är 24-30 månader från investeringsbeslut. Beslutet är ett långsiktigt åtagande vilket även det förutsätter att länsstyrelsen beviljar miljötillstånd för Sjöfartsverkets behov av flygrörelser, säger Mattias Hyllert.

På flygplatsen i Everöd tas helikoptern emot med öppna armar.

– Det är fantastiskt roligt att kunna hälsa Sjöfartsverkets räddningshelikopter välkommen till vår flygplats. Det känns bra att vi kan bidra till att ge goda förutsättningar för en så viktig verksamhet, säger flygplatsbolagets vd Jonas Haak.

Sjöfartsverkets helikopter används dels till civil sjö- och flygräddning men också till flygräddning av Försvarsmakten.

Här finns räddningshelikoptrarna

Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar är baserade på fem baser i landet – Säve, Ronneby, Visby, Norrtälje och Umeå.

Sjöfartsverket är ansvarig myndighet för sjö- och flygräddningen i Sverige.

Helikoptrarna är resurser för statlig sjö- och flygräddning för hela det svenska territoriet. Räddningshelikoptrarna är i beredskap dygnet runt, året om och bemannas av fyra personer: två piloter, en vinschoperatör och en ytbärgare.

Under 2017 var det totala antalet helikopterlarm 626. Av dem rörde 409 larm sjö- och flygräddning och 217 larm utgjorde stöd till annan räddningstjänst.

Sjöfartsverkets omsättningen uppgår till två miljarder kronor och antalet anställda till cirka 1200.

Sjöfartsverket arbetar för att hålla sjövägarna öppna och säkra. Verket har många verksamhetsområden: lotsning, farleder, isbrytning, sjökartläggning, sjötrafikinformation, sjö- och flygräddning och sjömansservice.

Källa: Sjöfartsverket

Visa mer...