Räddningstjänsten önskar glad påsk – men varnar samtidigt

Kristianstad Artikeln publicerades
SMHI och räddningstjänsterna i Skåne varnar för att elda utomhus. Fjolårsgräset är väldigt torrt och risken för att eld ska sprida sig snabbt väldigt stor. Arkivbild.
Foto: Mattias Mattisson
SMHI och räddningstjänsterna i Skåne varnar för att elda utomhus. Fjolårsgräset är väldigt torrt och risken för att eld ska sprida sig snabbt väldigt stor. Arkivbild.

SMHI och de skånska räddningstjänsterna varnar för att elda utomhus. Det är torrt i skog och mark och eventuella bränder riskerar att sprida sig snabbt.

Solen skiner, värmen tycks ha kommit på allvar och många passar på att röja i trädgården, ta fram grillen eller åka på konstrunda. Men det är också väldigt torrt ute, inte minst i fjolårsgräset, och både SMHI och de skånska räddningstjänsterna manar till försiktighet.

”Glad påsk till er alla!” skriver räddningstjänsten i Kristianstad på sin Facebooksida och fortsätter:

”Vi vill passa på att uppmana er till att ta det försiktigt i trafiken och att elda med försiktighet då det är väldigt torrt ute. Hälsningar från oss på Räddningstjänsten Kristianstad!”.

– Det är tillåtet att elda mindre mängder trädgårdsavfall, inga brädor eller rivningvirke eller liknande. Och det är bra att begränsa det till mindre mängder, hålla sig från byggnader och tänka på vindriktningen, säger Johan Sjöberg, brandingenjör på räddningstjänsten i Kristianstad, till P4 Kristianstad.

För den som ska grilla finns det också en del att tänka på.

– Vanliga grillar är inget problem. Engångsgrillar är varma väldigt länge. Om man ska använda en sådan så ska man se till att släcka ordentligt och ta med den hem eller slänga den i kärl avsett för engångsgrillar.

Räddningstjänsten Syd tycker att den som har valt en gasolgrill ska göra ett läcktest av kopplingen innan han eller hon börjar grilla.

1. Koppla ihop allt

2. Sätt under tryck

3. Spraya eller pensla på certifierade och godkända läcksökningsvätskor eller vatten/vatten med liten droppe tvål i.

”Bubblar det så läcker det. Tänd inte grillen!”, skriver Räddningstjänsten Syd på sin Facebooksida.

”Om möjligt, placera flaskan utanför eller vid sidan om grillen vid användning för att minimera värmepåverkan på flaskan. Håll grillen ren. Gamla fettrester brinner bra.”

Enligt SMHI är det stor eller mycket stor risk för skogsbrand i östra Skåne. En varning utfärdades under torsdagen.

”Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus”, konstaterar SMHI.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.