Rådhuset 30 miljoner billigare

Kostnaden för att bygga Rådhus Skåne ser ut att bli 30 miljoner kronor lägre än beräknat, visar den ekonomiska slutredovisningen. Kommunens hyreskostnader beräknas bli två miljoner kronor lägre nästa år.
Kristianstad • Publicerad 28 augusti 2014
Nya rådhuset.
Nya rådhuset.Foto: 

– Det känns bra att den största investering som kommunen har gjort faktiskt har blivit billigare än vad vi trodde. Det ska alla som jobbat med projektet ha stort beröm för, säger kommunstyrelsens ordförande Pierre Månsson (FP).

Utgångspunkten är de 558 miljoner kronor, i 2011 års prisläge, som kommunfullmäktige avsatte för projektet. Med indexuppräkning blir det 569 miljoner kronor. Men slutkostnaden ser enligt ekonomidirektör Rolf Gustavsson ut att landa på 539 miljoner kronor.

Gustavsson säger att det är flera faktorer som medverkat till resultatet. Förutom ett gott arbete av inblandade parter pekar han på gynnsamma väderförhållanden och gynnsam byggkonjunktur, låg inflation och låga lånekostnader.

När ombygget av Rådhus Skåne sjösattes var ett av målen att kommunen – och hyresgästen Region Skåne – inte skulle få högre lokalkostnader än man haft tidigare. Och enligt Rolf Gustavsson har det målet nåtts för kommunens del.

Enligt de beräkningar som gjorts var lokalkostnaderna för berörda förvaltningar 2010 15,3 miljoner kronor. Då ingår förutom kostnaderna för det dåvarande rådhuset och inhyrda lokaler även en beräknad kostnad för ombygge av rådhuset på 200 miljoner kronor.

Nästa år beräknas kommunens lokalkostnader för samma förvaltningar i Rådhuset uppgår till strax över 13 miljoner kronor.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Matti Stenrosen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.