Rådhuset slog upp sina portar för en kväll
Det andra koppartornet strålar för fullt och sträcker sig mot himlen. Det blev klart häromdagen, avtäcktes och väntar nu på att få samma gröna ärg som all annan koppar i rådhuset ska ha.
Men än glänser det, skiner i kapp med nöjda projektledare och byggherrar som tar emot såväl toppchefer som politiker från kommunen när dessa gör ett studiebesök i bygget.
– Jag har inte varit här sedan bygget startade, när vi lade ner en tidskapsel i den hörnan där, säger Pierre Månsson (FP) och pekar mot det som snart ska vara ingången till ett mötescenter.
Magnifik utsikt
De stora fönstren där är på plats. Faktum är att hela byggnaden som ska bli nytt rådhus har nått sin topp, med bjälklag på översta våningen som är i höjd med där taket börjar på mäktiga trefaldighetskyrkan intill.
– Här finns en fantastisk vy över omgivningen, säger projektledaren Per-Ola Pershaf när han guidar runt och de har nått överst upp, ut på takterrassen som ska ligga i anslutning till fika- och lunchrummet på sjätte våningen.
– Gå inte över räckena, förmanar han och de modigaste backar några steg, för att inte stå för nära kanten.
Trots diset är utsikten magnifik, klara dagar ska man kunna se till Åhus och de i såväl kommun som region som snart får sina arbetsplatser i byggnaden kommer lätt att kunna nå ut på terrassen och känna sig som en del av himmelriket.
Insidan räknas
Det är ändå insidan som räknas, och skaran leddes i raskt tempo upp och ned för trappor och längs långa gångar, som löper längs den stora öppningen i mitten. Ljusschaktet ska släppa in dagsljus på alla plan.
– Räcket här kommer att bli något högre, vi ska ha en glasskiva över också, säger Pershaf när han står på en gångbro över atriumet och uppmanar de med svindel att gå i mitten, inte nära kanterna. Just när han står där faller den nedåtgående solens strålar på honom och kastar guldglans som reflekteras i den gula västen.
I sin vita hjälm leder han raskt vidare till andra delar och alla med blåa besökshjälmar följer efter. I gamla rådhusdelen har fullmäktigesalens väggar och tak behållits. På tredje våningen ska det bli arbetsplats för politikerna. Flera av dem går runt till fönstren och tittar runt över vad som kan bli deras nästa arbetsrum.
– Vi vet att vi ska jobba på tredje våningen, vi i kommunledningen. Men exakt var, det vet vi inte, säger ekonomichefen Rolf Gustavsson.
Öppet kontorslandskap
Anna Stridsberg ska bli ny chef i kommunen och vet nu var hennes medarbetare ska sitta, i ett öppet kontorslandskap. Var hon själv ska sitta är inte riktigt klart än.
Men än syns mest betong på golvet och kala väggar. Byggställningar är kvar och det är kilometervis med kablar i bjälklagen, som ska döljas med innertak när all el är dragen och ansluten.
I nybyggda delen finns den stora sessionssalen, där såväl regionen som kommunen ska kunna ha fullmäktigemöten med full audio-video-utrustning. Där samlas alla blåhjälmsförsedda besökare och studerar nyfiket salen. Alla utom Kalle Heise (MP). Han har än en gång hittat något på marken som stjäl hans intresse från allt det andra, lyfter upp och vrider och vänder på en borttappad verktygshållare. Nyfikenheten är stor, inte bara på bygget, utan även på hur det har kommit till och vad det mer kan husera.