Radhusruta krossades med gatsten

Natten före lille-julafton vaknade Anna-Stina och Ove Svensson av vad de trodde var en explosion i radhuset. Snart såg de att ett rum var fullt med glas-splitter. En gatsten hade kastats genom fönstret.
Kristianstad • Publicerad 28 december 2007
Ove Svensson tycker det är rena mordförsöket med två gatstenar mot fönstret. Bilder: PETER ÅKLUNDH
Ove Svensson tycker det är rena mordförsöket med två gatstenar mot fönstret. Bilder: PETER ÅKLUNDHFoto: 
Tre ungdomar ska ha setts kasta något från cykelvägen förbi radhuset.
Tre ungdomar ska ha setts kasta något från cykelvägen förbi radhuset.Foto: 
Ove och Anna-Stina Svensson är skärrade över gatstenen som kastades genom fönstret.
Ove och Anna-Stina Svensson är skärrade över gatstenen som kastades genom fönstret.Foto: 

Det var en chockerande syn som mötte paret klockan två på natten. I rummet på bottenvåningen under deras sovrum var golv och möbler täckta av glassplitter.

Den yttre rutan i tvåglasfönstret var borta medan det gapade tomt i ena hörnet av det inre glaset.

Först senare på förmiddagen när polisen hade varit och vänt, upptäckte Anna-Stina en större gatsten i hörnet av rummet när hon städade.

Under natten hade Ove hittat en likadan gatsten på tomten utanför. Ett märke på fönsterkarmen vittnade om att stenen precis hade missat rutan.

Två gatstenar hade skickats in i ett rum, som i flera av de intilliggande liknande radhusen används som sovrum. Det tog ett tag innan båda insåg vad som hade kunnat hända dem.

– Någon hade lika gärna kunnat ligga och sova här. Det är rena mordförsöket, säger Ove.

Det första han gjorde på natten var att ringa polisen.

– De sa att det är så vanligt med krossade rutor. Jag blev så arg att jag fick lägga på. Radhuset ligger längst ut i den ena av två längor på Valdenius väg där Kulltorp möter Nosaby. Alldeles intill Oves och Anna-Stinas radhus ligger en cykelväg som förbinder Nosaby med centrum. En granne berättade dagen efter att han hade sett tre ungdomar i tonåren klädda i mörka jackor med kapuschonger, som stod och kastade något. En av dem hade haft med sig en cykel.

Anna-Stina är inte särskilt förvånad över händelsen. – Detta har jag väntat på. Det har hänt så förbaskat mycket här den senaste tiden. Vi har fått våran ytterlampa förstörd två gånger. Någon har sprängt grannens brevlåda och det har sprejats på väggarna. Här har alltid varit ett stråk där man stjäl cyklar.

De har ingen annan förklaring än att deras fönster råkade bli en måltavla för förbipasserande.

– Man skulle kunna tro det, men vi har inget otalt med någon, säger Anna-Stina. Sedan i söndags har de inte lyckats få tag på någon glasmästare. Inte ens under den första dagen efter helgen igår. Deras son har under tiden satt upp en masonitskiva, men det är ändå märkbart kallt i rummet.

Paret har bott i huset i 31 år, ända sedan husen byggdes 1976.

– Vi har trivts så bra. Här har alltid varit så lugnt och skönt, säger Ove.

Marcus Haraldsson

044-18 55 56

marcus. haraldsson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.