Rådjursstammen hårt drabbad av torkan

På torsdag inleds årets säsong med jakten på råbockar. Men nu uppmanar Jägareförbundet jägare att vara försiktiga och tänka till kring hur många bockar som kan skjutas, rapporterar SR Ekot.
Natur • Publicerad 12 augusti 2018
Den varma, torra sommaren kan få en negativ effekt på rådjursstammen och annat klövvilt.
Den varma, torra sommaren kan få en negativ effekt på rådjursstammen och annat klövvilt.

Orsaken till uppmaningen är att den varma, torra sommaren kan få en negativ effekt på rådjursstammen och annat klövvilt.

Det ovanliga vädret har gjort att djuren har brist på både mat och dricksvatten vilket gör att dödligheten kommer öka.

– Vi kommer förmodligen se en minskad reproduktion nästa år och en förminskad överlevnad i vinter. Vill man hålla en stam stabil, bör man förmodligen skjuta färre djur och kanske framförallt undvika att skjuta de reproduktiva hondjuren, säger Fredrik Widemo, på Svenska Jägareförbundet till Ekot.

Två rådjursfilmer från Kristianstadsbladets arkiv, en bock som tröttnar på kaxig kisse och rådjur som tar en titt på hundägare med tillhörande hund, båda från Åhus:

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.