Annons

Rådjursstammen i Åhus ska halveras

Rådjursstammen i Åhus ska halveras. När jakten på rådjur blir helt fri den 1 oktober är det dags för kommunjägaren att gå till verket. För rådjursjakt i Kronoskogen krävs speciellt tillstånd från länsstyrelsen.
Kristianstad • Publicerad 6 september 2001

– Rådjursstammen har ökat kolossalt i Åhusområdet, uppger kommunjägare Ingvar Elofsson. Trädgårdar och planteringar erbjuder massor med mat som rådjuren livnär sig på. Parkmästare Roland Alvinsson på C4 Teknik- Drift håller med. I Kronoskogen och hela området på Äspet och däromkring uppskattar vi antalet rådjur till 50. Om ingenting görs är de snart dubbelt så många. Planen är att skjuta av minst hälften av djuren, säger Roland Alvinsson. För att få jaga rådjur i naturvårdsområden som Kronoskogen krävs speciellt tillstånd från länsstyrelsen. Det ska kommunen nu söka. – Skälet till avskjutningen är att rådjuren ställer till skada i trädgårdarna, svarar Roland Alvinsson. Däremot har man inte noterat att de orsakat några skador på naturen i Kronoskogen. – Det är inte endast i Åhus som rådjur ska skjutas. Även i Yngsjö och Degeberga behöver stammen minskas, enligt Roland Alvinsson. Kommunjägaren Ingvar Elofsson bekräftar att det finns många rådjur i Degeberga och att de bland annat vållat problem med fästingar, som sprids med rådjuren. Den 1 oktober blir rådjursjakten fri – bockar och kid får redan nu jagas – och då ska enligt planerna kommunjägaren börja jaga i Åhus. – Jakten sker på dagtid. Kvällar och helger kommer ingen jakt att pågå och vi skjuter enbart med hagel, försäkrar Ingvar Elofsson. Allmänheten kommer att informeras i god tid om var och när jakten ska ske, säger parkmästare Roland Alvinsson. nyheter@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons