Annons

Räkna med kaos vid Ivöfärjan

Räkna med kaos i Barum och på Ivö under långfredagen och till påskhelgen. Det är ju då som turisterna, de sommarboende och camparna, kommer till ön. –Usch ja, vi vågar knappt tänka på vad som komma skall. Det kommer att bli köer, långa väntetider på båda sidor, säger Gunnar Nilsson, färjechef på Ivö.
Kristianstad • Publicerad 11 april 2001
Bekymmersamt. Gunnar Nilsson, chef för Ivöfärjan, här i samspråk med Jack Kårenheim, arbetsledare för ombyggnaden av Karna, är bekymrad för köbildning när turistinvasionen kommer till påsk.
Bekymmersamt. Gunnar Nilsson, chef för Ivöfärjan, här i samspråk med Jack Kårenheim, arbetsledare för ombyggnaden av Karna, är bekymrad för köbildning när turistinvasionen kommer till påsk.Foto: 
Vissa problem. När den breda transporten med hytten skulle köra ombord uppstod vissa problem. Det var trångt och släpet fick lyftas med kranbil.
Vissa problem. När den breda transporten med hytten skulle köra ombord uppstod vissa problem. Det var trångt och släpet fick lyftas med kranbil.Foto: 
Ny hytt. Karnas nya hytt anländer under överseende av färjechefen Gunnar Nilsson och arbetsledaren Jack Kårenheim.
Ny hytt. Karnas nya hytt anländer under överseende av färjechefen Gunnar Nilsson och arbetsledaren Jack Kårenheim.Foto: 

Anledningen till hans pessimism är att ordinarie färjan, Karna, tagits upp på land för att byggas om för fyra miljoner kronor. Och ombyggnaden skulle egentligen varit klar nu när turistsäsongen startar.

–Men leveransen av olika delar från underleverantörerna har försenats och i mitten på maj – i bästa fall – kan Karna sjösättas igen. Vi är definitivt inte glada över den situation som råder, påpekar Gunnar Nilsson.

Annons

Det är av arbetssynpunkt, säkerhetsskäl och miljöskäl som Vägverkets färjerederi bygger om Karna.

–Vi kommer att få en färja med stor säkerhet. Det kommer att finnas utrymningsvägar om en eventuell brand skulle inträffa, förklarar Gunnar Nilsson. Den 5 mars plockades hon upp ur Ivösjön och ersattes med en betydligt mindre båt, som tar max åtta bilar och i bästa fall två husvagnar.

–Vi har försökt lösa situationen genom att gå ut med information. Men den tycks inte ha nått ut till alla och många gnyr över att de får vänta både i Barum och på Ivö. Ett råd som jag vill ge är att folk kommer hit så tidigt som möjligt – kanske redan under onsdagen och torsdagen och ställer sina husvagnar. Och vi vore tacksamma om folk i görligaste mån parkerade bilen nere i Barum, även om där inte finns så många p-platser, vädjar Gunnar Nilsson.

Att översynen av färjan inte kommit igång tidigare har sin förklaring. –Utvecklingen har gått väldigt snabbt. Förr tog vi upp färjan på hösten, men nu är det så mycket tunga transporter till näringsidkare så därför måste turisterna få stiga åt sidan. Väderleken påverkar målningsarbetet. Allt är ju specialmålningar. Och att sätta upp ett tält eller göra en tillfällig överbyggnad under tiden skulle kosta massor med pengar. Det är ju trots allt skattebetalarna som får betala kalaset i slutändan, förklarar Gunnar Nilsson.

Ett intensivt arbetet med Karna pågår.

–Vi är sju personer som är sysselsatta med att ändra hela färjan. Passagerarhytten har flyttats från styrbord till babordsidan, drivenheten byggs om, vi byter förarhytt och så byter vi ut drivmedelstankarna eftersom färjan skall köras på miljövänlig olja. Utrymmet för bilarna skall breddas. Passagerare måste ju kunna ta sig ur bilarna om en olycka skulle inträffa ombord på färjan, berättar Jack Kårenheim, Fridhems Varv i Lysekil, som ansvarar för ombyggnaden.

Igår kom den tre ton tunga förarhytten till Barum. Det blev problem. Den breda transporten kunde inte, på grund av platsbrist, inte ta ut svängarna och köra på färjan. Istället fick en lyftkran rekvireras för att lyfta lastbilsflaket rätt så att man kunde ta över hytten till Ivö. Campingen på Ivö har redan börjat fyllas med husvagnar.

–Vi räknar med ett 50-tal husvagnar till påsk, allra helst som meteorologerna lovat fint väder. Det skall också vara en Caravan Club-träff med 25–30 danskar på campingen berättar föreståndaren på Ivö camping, Johnny Nilsson. Jag är oroad för köerna och många lär säkert få vänta uppemot fem timmar innan de kan komma över med färjan.

Han fortsätter:

–Vi har gått ut med erbjudande till bokade gäster om att ställa upp sin vagn, utan kostnad, någon dag innan påsk och sedan ha den kvar en eller ett par dagar efter påsk. Det är inte roligt när sådana här saker inträffar men vi får hoppas att allt löser sig och att turisterna och de boende på ön visar förståelse och att man löser situationen smidigt.

Annons

lars.astrom

@kristianstadsbladet.se

Av Lars Åström 044-18 55 53
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons