"Reformerna kommer inte med 40-talisterna"
I år är det 20 år sedan ädelreformen genomfördes och kommunerna fick ansvar för hemsjukvård och äldreomsorg. Då byggdes gamla sjukhem om till moderna äldreboenden, men de senaste tio åren har politiker snarare talat om att alla har rätt att vårdas och dö hemma.
– Det vill man säkert, men då måste man ha ett system för omvårdnad som fungerar. De kan inte träffa 20 olika personer på några dagar och man kan inte lägga huvudansvaret på de anhöriga, säger Anna-Karin Edberg, professor i omvårdnad vid Högskolan Kristianstad.
Större konkurrens
I?dag är det allt större konkurrens om platser på äldreboendena. Om man klarar sig själv och inte har någon allvarlig sjukdom, men känner sig ensam är det väldigt svårt att få en plats.
Anna-Karin Edberg berättar om en äldre kvinna i en annan del av Sverige som var över 90 år, blind och bodde på andra våningen utan hiss, men ändå ansågs vara för frisk för att få plats på ett särskilt boende. När hon väl fick plats dog hon inom tre dagar efter att hon kommit dit.
Enligt Anna-Karin Edberg är det vanligt att de äldre dör inom ett år efter att de har fått plats på särskilt boende. Det ser hon som ett tecken på att det bara är de allra svårast sjuka som får plats på särskilt boende. Det måste rättas till inför framtidens anstormning av pensionärer.
Finns ett jättebehov
– Det finns ett jättebehov för dem som inte är sjuka, men ensamma. Att de klarar sig själva hjälper inte.
Hon ser framför sig en utveckling med fler boendeformer som kan passa olika typer av pensionärer, men det kräver också beslut om vad som ska prioriteras. Samtidigt som friska, men ensamma pensionärer behöver trygghetsboende, behöver de över 80 år som har flera, svåra sjukdomar mycket omvårdnad.
Myt om 40-talister
Anna-Karin Edberg anser att det finns ett stort behov av geriatrik (medicin för äldre) och ser med oro på att geriatriken läggs ned i exempelvis Göteborg.
– Dagens sjukvård är så specialiserad att har man många sjukdomar är det ingen som ser helheten.
Nu när 40-talisterna går i pension pratar allt fler om hur de kommer att förändra äldreomsorgen genom att ställa nya krav, men Anna-Karin Edberg tror att det är en myt. 40-talisterna kommer inte att vara friskare eller mer talföra än andra när de kommer in på de särskilda boendena.
Lika utsatt
– Jag tror inte att det spelar någon roll om man är född på 1920-, 40- eller 60-talet. Man är precis lika utsatt och i beroende av andra när man blir sjuk.
Däremot tror hon inte att äldreboendena kan fortsätta med bingo och pensionärsdans när 40-talisterna blivit så gamla att de flyttar in. Den förändringen märks redan. Allt fler särskilda boenden satsar på vin- och whiskyprovningar eller besök av Bosse bildoktor.
– Man försöker se till att få det trevligt och anpassar boendet efter de personer som faktiskt bor där, säger hon.
För att få en äldreomsorg som verkligen fungerar för det tunga vårdbehov som finns både nu och i framtiden krävs dock helt andra insatser. Anna-Karin Edberg ser bara en möjlighet: att kommuner, landsting och regering tillsammans med högskolor och universitet samarbetar för att förändra äldreomsorgen.
Saknar rätt utbildning
De avgörande faktorerna är, enligt henne, kompetens, ledarskap och bemanning. De som jobbar närmast de äldre är ofta vårdbiträden, med treårigt gymnasium i bagaget. Enligt Sveriges kommuner och landsting saknar dock 30 procent av personalen rätt utbildning. Sjuksköterskorna används mer som konsulter i? dag, fast deras kompetens skulle behövas på boendena, anser Anna-Karin Edberg.
– Ur mitt perspektiv vårdas väldigt svårt sjuka äldre personer av personer som egentligen inte har kompetens för det. Det resulterar exempelvis i att äldre dör i näringsbrist.
Hoppas på högre status
Hon är glad för att delen om äldrevård och vård i livets slutskede har utökats i utbildningen för blivande vårdbiträden från och med i höst. Hon hoppas också att jobbet i äldreomsorgen kommer att få högre status i framtiden.
– Bilden som lyfts fram i media bidrar tyvärr inte alltid till det, trots att det finns många goda exempel. De som jobbar där och gör ett fantastiskt arbete vågar knappt säga att de jobbar där.