Region Skåne förlänger vårdavtal med Läkargården

Kristianstad • Publicerad 14 mars 2008

ººRegion Skåne och Läkargårdens Läkarpraktik AB i Ängelholm är på väg att komma överens om fortsatt familjeläkarverksamhet efter 1 april.

Parterna hade ett möte i måndags, och ännu ett möte var inplanerat till onsdagen, ett möte mellan avtalsutskottets ordförande Liliana Lindström (m) och Läkargårdens vd Martin Wikström.

Mötet ställdes dock in knappt ett par timmar innan det skulle äga rum, på grund av personliga skäl då ordföranden fått förhinder.

Avsikten är att de planerade överläggningarna fortsätter vid annan tidpunkt. Enligt mejl till regionstyrelsen, flera regionråd, regionens jurister med flera ska mötet handla om Läkargårdens krav på skadestånd och kostnadsersättning "med anledning av regionens avtalsbrott", och utformande av ett tilläggsavtal.

Betyder det här att Region Skåne erkänner att regionen har handlat fel som sa upp det förra avtalet?

– Nej, det är inte alls säkert. Utan att vara särskilt insatt i ärendet – det finns andra i regionen som handlägger det – kanske det inte är mödan värt för Region Skåne att driva frågan vidare i en rättslig process. Det "stökar ju till det", och det är inte vad vi ska ägna oss åt, säger Jerker Swanstein, regionstyrelsens ordförande.

Men varför var det så bråttom att säga upp avtalet?

– Det handlade om skatter som inte var betalda i riktigt rätt tid, men kanske sades avtalet upp utan att vi hade tänkt igenom hela kedjan.

Tilläggsavtalet handlar, tror Jerker Swanstein, om att anpassa avtalet till de mallar Region Skåne har.

I nordvästra Skåne har sjukvården inte följt de här mallarna riktigt.

Gunilla Ingels

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.