Region Skåne kan spara 450 miljoner

Region Skåne kan spara 450 miljoner kronor på bättre inköp, it, fastighetsdrift, städverksamhet, förrådssidan och central administration, för att nämna något. Det är lågt räknat.
Kristianstad • Publicerad 13 februari 2008

Efter regionfullmäktige på tisdagseftermiddagen fick politikerna i  femklövern information om förnyelsearbetet av regiondirektören Sören  Olofsson, chefen för förnyelsekontoret Lars-Åke Rudin och en konsult  från McKinsey.

 I konsultens arbete ingår att definiera tänkbara områden där regionen  kan spara pengar. Dit hör centrala administrationen, som skulle spara  pengar men som aldrig levde upp till målet på grund av att  distriktsnämndernas kanslier avvecklades och stora delar av  personalen fick andra arbetsuppgifter, även om en del tog möjligheten  att sluta i förtid.

Man vet till exempel att 100 av 556 primärvårdsläkare är sjukskrivna  eller tjänstlediga, samtidigt som det fattas läkare på många  vårdcentraler.

 Och varför är så många sjukskrivna?

Man vet också att Skåne har 13 procent fler slutenvårdsplatser inom  psykiatrin än riket i genomsnitt, och att det är ojämn kvalitet och  stora variationer mellan klinikerna, att många olika  behandlingsmetoder används på ett och samma ställe och att  samordningen mellan slutenvård-mellanvård-mobila team och öppenvården  i psykiatrin kan bli bättre.

 Kostaderna för it är stora, närmare 800 miljoner kronor, en kostnad  som mycket möjligt kan minska genom bättre kontroll, effektivare  leveranser, rationaliseringar, olika programvaror till olika  personalgrupper etcetera.

På städsidan finns inga gemensamma riktlinjer i regionen för hur man  ska städa på exempelvis vårdavdelningar, och hur mycket.

 Bättre hantering och uppackning av förrådsmaterial på de olika  klinikerna kan spara tjänster och pengar.

 Översyn av röntgen och laboratoriemedicin pågår också, hur  organisationen ska se ut i framtiden.

 Vid genomgången med politikerna på tisdagen fördes ännu en gång fram  faktum att definitionen av roller i Region Skåne är otydliga.  Bestämmer tjänstemännen centralt? Eller bestämmer cheferna på  sjukhusen? Kan en it-chef gå och tala om vad som ska göras, eller är  det förvaltningschefens uppgift?

 Varför har den specialiserade vården fått ökade kostnader, trots att  uppdragen har minskat? Många av frågeställningarna har ännu inga svar. Meningen är att de  ska få det under våren.

Gunilla Ingels

044-18 55 00

gunilla.ingels@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.