Region Skåne satsar på fler dietister

Region Skåne satsar i år 4,5 miljoner kronor extra på dietister inom Primärvården Skåne. Det motsvarar sju-åtta tjänster.
Kristianstad • Publicerad 13 januari 2012
Foto: 

– Fler dietister ger det förebyggande arbetet en rejäl skjuts. De kan också bidra till kunskapsöverföring till andra personalgrupper som möter både överviktiga och undernärda patienter, konstaterar Gilbert Tribo (FP), ordförande i närsjukvårdsberedningen.

Det är skåningarnas ändrade kostvanor, överkonsumtion av mat och för lite fysisk aktivitet som bidragit till att övervikt och fetma, plus typ 2-diabetes, har ökat. Andelen överviktiga och feta är större i Region Skåne än i landet i genomsnitt. Då ökar också risken för typ 2-diabetes, högt blodtryck och hjärt/kärlsjukdomar.

Att utvecklingen ser ut som den gör ställer större krav på fetmakirurgi, och även krav på ökad kunskap kring förebyggande arbete, men även uppföljning, i första linjens sjukvård, det vill säga i primärvården.

Inom Primärvården Skåne finns i dag 15 dietisttjänster för hela befolkningen. Det motsvarar en dietisttjänst per 83 000 invånare. Skåne är inte sämst – det finns landsting som har en dietist på 365 000 invånare – men det räcker hur som helst inte. Även inom Region Skåne kan det skilja väldigt, från en tjänst per 110 000 invånare till en tjänst per 30 000.

Att det är regional skillnad i utbud förklaras av historiska skäl, och den tidigare organisationen av primärvårdens dietister i fyra distrikt.

Birgitta Södertun (KD) är ordförande i folkhälsoberedningen. Hon säger att det är viktigt att prioritera åtgärder som bidrar till en bättre hälsa, och att satsningen på dietister är ett bra exempel på det.

Mikael Hallqvist
Gunilla Ingels
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.