Regionen utreder var banan behövs

Region Skåne och kommunerna måste vara eniga om var höghastighetstågen ska gå för att få gehör hos regeringen. Därför satsar de tillsammans två miljoner på en egen utredning.
Kristianstad • Publicerad 26 januari 2011
Pontus Lindberg. Bild: TOMMY SVENSSON
Pontus Lindberg. Bild: TOMMY SVENSSONFoto: 

Region Skåne vill att höghastighetsbanan ska dras från Markaryd via Hässleholm till Malmö i första hand, medan den statliga utredningen förespråkar en sträckning från Jönköping via Markaryd till Helsingborg som första alternativ och sedan bygga en ny bana till Malmö och en ny till Hässleholm. Nu kraftsamlar Region Skåne tillsammans med Skånes tre största kommuner Malmö, Lund, Helsingborg och kommunerna i Skåne nordost som ligger närmast en tänkt höghastighetsbana, för att få gehör för sina ståndpunkter.

– Historiskt sett vet vi att det är viktigt att vi är överens. Vi blir allt bättre på att samla oss, säger regionrådet Pontus Lindberg (M), som också är nyvald ordförande i regionala tillväxtnämnden.

Inför nämndens sammanträde på fredag konstaterar han och utvecklingsdirektör Monica Yngvesson att andra kommuner har kommit längre i sin planering av hur de kan anpassa stationer och samhällen till en höghastighetsbana. Därför ser de det som viktigt att öka beredskapen även i Skåne.

– Frågan är hur kan vi göra på bästa sätt för att hela Skåne ska få nytta av höghastighetsbanan. Det är därför vi föreslår en bana via Hässleholm till Malmö i första hand, säger Pontus Lindberg. På fredag väntas nämnden fatta beslut om att satsa en miljon kronor på en ny utredning om hur en höghastighetsbana skulle påverka Skåne. De tre kommunerna och Skåne Nordost väntas bidra med 250 000 kronor vardera.

Utredningen ska även se över hur resbehoven ser ut i Skåne i dag och i framtiden, vilka stationer som är viktiga, hur en höghastighetsbana skulle fungera tillsammans med Pågatågs- och Öresundstågtrafiken och hur kopplingen till både Kastrup, Tyskland och norrut till Göteborg och Oslo ska se ut.

– Vi vet ju att när så stora infrastruktursatsningar som Öresundsbron eller Ölandsbon väl är på plats händer det saker. Kanske blir det inte dagspendling mellan Malmö och Hamburg, men kanske ett större utbyte av forskare och studenter, säger Pontus Lindberg. Redan i sitt yttrande till Gunnar Malms statliga utredning konstaterar Region Skåne att det är viktigt att höghastighetsbanan får en bra anslutning till både Kastrup och nordöstra Skåne, dit också resenärer från Blekinge kommer att bege sig för att få en anslutning till snabbtågen.

Det är redan trångt på banorna i Skåne, eftersom pendlandet i hela Skåne ökar från år till år. Därför får utredningen också i uppgift att ta reda på om det befintliga järnvägsnätet behöver förstärkas redan innan höghastighetstågen börjar gå och hur både regionaltågen och snabbtågen ska få plats.

– Det behövs stora satsningar på stambanan oavsett om höghastighetsbanan byggs, säger Pontus Lindberg.

Ingela Rutberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.