Regionens finanser både risas och rosas

Revisionsberättelsen för Region Skåne 2008 visar en förbättring av finanserna. Samtidigt finns så pass stora brister att ansvarsprövningen kan vara i fara om inte tydliga åtgärder genomförs.
Kristianstad • Publicerad 11 april 2009

Verksamhetsmålen är betydligt otydligare än de ekonomiska målen. En svaghet menar regionens revisorer i sin rapport för 2008.

2008 visade ett plus på 602 miljoner kronor och för första gången är resultat i nivå med god ekonomisk hushållning, men trots det kommer det att bli svårt att möta de framtida finansiella problemen. Det ackumulerade underskottet på 3,4 miljarder kvarstår sedan 1999 och Region Skåne är enda regionen som vid årsskiftet hade en negativ soliditet, det vill säga att skulderna överstiger tillgångarna. Soliditeten ligger på minus 3,1 procent. Pensionsskulden på totalt 20,9 miljarder ställer till stora problem och riskerar att tränga undan viktig verksamhet framöver, påpekar revisionen.

Förra året ökade pensionsskulden med 694 miljoner kronor. Revisionen riktar även skarp kritik mot de upprepade underskotten inom Helsingborgs lasarett, MAS och Lunds universitetssjukhus som man anser beror på bristande styrning, ledning och uppsikt från såväl regionstyrelsen som förvaltningsledningarna och tjänstemannaledningen.

Revisionen ser allvarligt på att vårdgarantin och tillgängligheten fortfarande inte uppfylls, liksom ekonomin inom folktandvården. Underskottet inom folktandvården är 12,5 miljoner trots att taxorna höjts kraftigt de senaste två åren, vilket oroar revisionen.

Karolina Alfredsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.