Regionfastigheter utreder plåtaffärer

Regionfastigheter har beslutat att både internt och externt låta utreda märkliga omständigheter på det Östra fastighetsdistriktet i Kristianstad.
Kristianstad • Publicerad 15 maj 2007

- Detta är ingenting vi kan acceptera. Vi ska gå till botten med det här, säger fastighetsdirektör Ingemar Nilsson efter att ha läst Kristianstadsbladets artiklar.

Det Ingemar Nilsson framför allt reagerar på är inköp av stora mängder plåt från en ventilationsfirma. Ingemar Nilsson vill veta hur upphandlingen gått till och hur plåten har använts, och vill därför att en jurist på Regionfastigheter i Lund ska titta på upphandlingar som genomförts i Kristianstad.

- Men jag vill också ha en oberoende granskning. Antingen via koncernledningen i Kristianstad eller genom att vi köper in en konsult utifrån. Jag vill inte ha någon diskussion efteråt om att Regionfastigheter har utrett sig själv.

Ingemar Nilsson har även gett Regionfastigheters personalchefen Marianne Malm i uppdrag att utarbeta ett "etik- och moraldokument".

Detta bland annat för att få fram regler för om chefer ska kunna anlita sina anställda även privat och för om personal ska kunna anlita företagets leverantörer även vid sidan av jobbet. - Vi som jobbar här har naturligtvis också privata hem och behov av att köpa in varor och tjänster. Men där måste vi vara mycket försiktiga, och ha klara regler för hur det ska gå till, säger Ingemar Nilsson.

Vid lunchtid igår förklarade Ingemar Nilsson att han dessutom skulle ta upp Kristianstadsbladets artiklar vid ett möte med samtliga chefer inom Regionfastigheter senare samma eftermiddag.

- Jag ska ge min syn på dem och poängtera vikten av att vi följer de regler som gäller, sa han.

På förmiddagen, i samband med ett möte med politiker i fastighetsnämnden, beslöt han också att han personligen vill träffa all personal i Kristianstad.

- Det här måste upp och ventileras ordentligt, säger Ingemar Nilsson.

Fastighetschef Bo Theorén och Nils Bengtsson sägs ha skyddat den anställde som tvingats sluta, trots att de ska ha känt till att han gjort privata jobb på arbetstid. Hur ser du på det?

- Detta är ingen fråga jag diskuterat med vare sig Nisse eller Bosse. Men när du ställer frågan ska jag naturligtvis ta upp det med dem. Ska man arbeta privat ska man givetvis göra det på icke arbetstid, säger Ingemar Nilsson.

Matti Stenrosen

044-18 55 90

matti.stenrosen

@kristianstadsbladet.se

Driftchefen anlitade den avstängde

Kristianstadsbladet berättade i lördags om att en anställd på Regionfastigheter tvingats säga upp sig sedan han försökt köpa varor privat på företagets bekostnad.

Rykten har länge gjort gällande att samma man har tagit uppdrag privat som han ska ha genomfört även under ordinarie arbetstid. Han ska dock ha skyddats av sina chefer, som enligt ryktena har utnyttjat tjänsterna.

Ryktena förstärktes för drygt ett år sedan då personer under dagtid fotograferade den anställdes företagsbil utanför Bo Theoréns bostad i Önnestad.

Driftchefen Nils Bengtsson anlitade den avstängde anställde för privata jobb när han la om sitt tak hemma. Då köptes material dessutom från en av Regionfastigheters leverantörer, en ventilationsfirma. Betalning för jobbet sattes in på ventilationsfirmans ägares privata konto.

Det är samma firma som levererar varor, bland annat stora mängder plåt, till Regionfastigheter. Trots att det handlar om inköp på miljontals kronor har ingen upphandling för det löpande skett.

Ventilationsfirmans ägare dömdes i februari bland annat för att ha tagit ut en miljon kronor i obeskattad lön från företaget genom så kallade luftfakturor.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.