Regionfastigheters drift läggs ut på entreprenad

I nästa vecka fattas beslut om att lägga ut delar av driften hos Regionfastigheter på entreprenad. Igår informerades personalen. Driften på akutsjukhusen behålls.
Kristianstad • Publicerad 16 maj 2007

Regionfastigheter har höga kostnader för fastighetsunderhåll och drift.

– Om man jämför med sjukhusen i Stockholm och Göteborg, där allt är bolagiserat och all drift utlagd på entrepenad, så är våra kostnader högre, säger moderaten Douglas Roth, som är ordförande i regionens fastighetsnämnd.

– Därför tror vi att en konkurrensutsättning skulle pressa kostnaderna i en redan ansträngd budget.

Målet är att sänka kostnaderna med 25-35 miljoner kronor om året. Idag är budgeten 270 miljoner kronor.

Utredningen av alternativa driftsformer för Regionfastigheter är nu klar och igår fick Regionfastigheters 270 anställda en första information om förslaget.

– Det handlar inte om akutsjukhusen. Dem behåller Regionfastigheter driften för, säger Douglas Roth. Det är fastighetsdriften avseende generella bastjänster inom sjukhusområdena Ängelholm, Landskrona, Hässleholm, Simrishamn, Trelleborg, Ystad och Orup som ska konkurrensutsättas, i första hand. Dessutom kan även primärvård och tandvård i Regionfastigheters egna lokaler komma i fråga.

– Sannolikt sker inte allt på en gång. Det här måste planeras noga och det troliga är att vi börjar med några områden, säger fastighetsnämndens ordförande.

Han understryker att en utläggning av driften ligger en bra bit in i framtiden. Först ska förslaget godkännas i fastighetsnämnden och sedan vidare i regionstyrelsen och regionfullmäktige.

– Det kommer inte att bli någon panikartad förändring.

– Ett slutligt beslut kommer först i samband med budgetsammanträdet i november. Därefter görs handlingsplaner. Genom att gå ut med en mindre del vill Regionfastigheter kolla intresset på marknaden.

– I dag finns ingen tillräckligt stor entreprenör i Skåne som kan ta över driften för allt.

Roth konstaterar också att fastighetsförvaltning i dag är komplicerat.

– Det är svårt att hålla all kompetens. Vi måste försöka att gå en balansgång mellan egen regi och entreprenad, för att få effektivare verksamhet.

Enligt förslaget ska fastighetsdistriktet mellersta Skåne med huvudkontoret i Lund bli "pilot för intern verksamhetsutveckling kring egen regiverksamhet". Det vill säga koncentrera sig på huvuduppgiften att vara en strategisk lokalförsörjare.

Med relativt stor egenregi vill regionfastigheter trygga utvecklingen av att vara en stark beställare.

Exakt hur stor del av personalen som berörs är ännu inte fastlagt. Runt 70-80 anställda tror Roth.

Enligt förslaget ska den entreprenör som vill ta över verksamheten också erbjuda nuvarande personal anställning.

Marie-Louise Lindell

044-18 55 00

marie-louise.lindell

@kristianstadsbladet.se

a Tre huvudalternativ

Utredningen ser tre alternativ för att sänka kostnaderna och få bättre kvalitet och service. Dessa är:

att öka upphandlingen av drift och service, men bibehålla och effektivisera den tekniska förvaltningen

att utsätta delar för konkurrens, till exempel hissar, trädgårdsarbeten och planerat fastighetsunderhåll i hela eller stora delar av regionen

att lägga ut stora delar av driften av ett eller flera sjukhus.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.