Regniga dagar lovar gott inför skörden

Allt för mycket regn påverkar skörden negativt. Potatis och halm möglar och skörden blir svårtröskad. Men regn i lagom dos har bara positiv effekt.
Kristianstad • Publicerad 27 juli 2002

Fruntimmersveckan bjöd på en hel del regn och rusk i år. I måndags regnade det hela 40 millimeter på sina ställen i Skåne. Ett alltför ihärdigt regnande påverkar spannmålsskörden negativt. Regnet kan innebära att säden lägger sig ner. Axen kommer då längre ner och blir svårtröskad. Likaså påverkas potatisen, bladmögel kan sprida sig och är svår att bekämpa om regnet håller i sig. Även halm och hö drabbas lätt av mögelskador och blir otjänligt. Lite regn är dock aldrig fel. –  Fruntimmersveckans regnande har varit positivt i år för bönderna i nordöstra Skåne, berättar Mattias Hansson, agronom och HIR- växtodlingsrådgivare. Många vetefält blir övermogna vid längre perioder utan regn, då förhindras kärnan från att bli fullt matad och förmågan att uppta näring blir sämre. Regnandet har medfört att stråsäden fyllt på sina förråd med vatten, och övermognad förhindras. För bönderna i nordöstra Skåne har regnandet varit positivt, i Blekinge och i västra Skåne hade svaret varit annorlunda, säger han. På sina ställen har bönderna redan börjat tröska höstkornen. Råg och vårkorn skördas därefter. Rapsen är inom det snaraste också klar för tröskning, kanske redan till helgen, med förutsättning att vädret blir lika klart som lovat eftersom tröskandet endast genomförs vid uppehållsväder. Det goda förutsättningarna till trots berättar Mattias Hansson att skörden av höstkorn i nordöstra Skåne inte varit lika god som man föreställt sig. –  Det är alltid svårt att sia om vad skörden kommer att ge, ordspråket ”Det blir aldrig så bra som man föreställt sig, och samtidigt inte lika dåligt som man förutspått” säger mycket om svårigheten att läsa skörden. En som kommer att skörda höstkornen i dagarna är Sven-Olof Nilsson på Björkagård i Gärds-Köpinge. Han menar att regnet under Fruntimmersveckan gjort skörden väl. –  För oss har regnet inte satt några käppar i hjulet. Värmen och torkan precis innan regnet var mycket värre. Potatis och sockerbetor drabbades hårt. Säden har inte lagt sig, några problem med tröskningen räknar vi därför inte med. Solen och det efterföljande regnet har fått höstkornen att mogna. – Jag kan ju bara svara för min del, men regnet var verkligen en välgärning. Till helgen tröskar vi, förhoppningsvis blir skörden god. För Sven- Olof Nilsson återstår det att se om det ligger någon sanning i det gamla ordspråket. Förhoppningsvis gör det inte det. ulrika.larsen @kristianstadsbladet.se FAKTA Vädret Fruntimmersveckan Den sammanlagda nederbörden i Skåne under Fruntimmersveckan var 60 mm på vissa orter. Det är nästan hela den normala nederbörden för juli månad i Skåne, (80 mm.) Måndagen 22 juli, regnade det 40 mm på sina ställen i Skåne. Juli är normalt sett en varm och fuktig månad. I år har det dock varit ovanligt tvära kast. En till två grader varmare än normalt har det varit under de varmaste dagarna i juli. Samtidigt har det varit en livlig lågtryckstrafik, vilket förklarar de tvära kasten. Källa: SMHI, Malmö

Av Ulrika Larsen 044-185500
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.