Rekordmånga gäss i trakten

Även om ljuset säger att våren är här säger kylan något annat. Därför flockas för närvarande 26 700 gäss av skilda slag på markerna i Kristianstad och Bromölla kommuner. Det är 3 000 fler än förra rekordåret 1988.
Kristianstad • Publicerad 22 mars 2013
Gästspel. Gässen gästar som bäst trakterna kring Kristianstad, bland annat ute i Balsby där bilden togs på torsdagen.
Gästspel. Gässen gästar som bäst trakterna kring Kristianstad, bland annat ute i Balsby där bilden togs på torsdagen.Foto: Lasse Ottosson

Evert Valfridsson, ansvarig för gåsräkningen i Nordöstra Skånes fågelklubb, var på självaste vårdagjämningen ute och gick Linnérundan.

– Det är inte så farligt som det ser ut, njut av det fantastiska vädret. Det töar faktiskt lite söder om stan. Våren är på gång, säger han.

Men den har tvekat. Därför var det rekordmånga gäss i lördags, fyra gånger fler än förra året, när den årliga räkningen genomfördes.

– Vi har aldrig haft så många gäss vid den här tiden på året. Det är ett utslag av det rådande klimatet. Sädgässen har inte lämnat, flera av dem har inte ens hunnit hit. Av grågässen har inte heller alla kommit.

Förra året var vårvindarna friska.

– En del grågäss, kanadagäss och ett litet antal vitkindade gäss häckar här. Men alla gäss passerar Skåne för att komma norrut. De flyger över land så mycket de kan, säger han vidare.

Hur många gäss har det varit under vintern?

– Betydligt färre gäss än det brukar, lite drygt 10 000 har det nog varit. Klimatet i sig påverkar inte fåglarna utan främst ljusförhållanden. Till slut vinner instinkten att flytta.

Fågelskådare har alltid varit måna om att skriva ner och rapportera sina iakttagelser.

– Det ska vi vara glada för. Rapporterna om arters upp- eller nedgång är de enda bevisen för att kunna påvisa förändringarna, säger Evert Valfridsson som tippar på att grågässen har nått sitt maximum nu.

– Antalet häckningar dippar rejält. Patrik Olofsson har konstaterat att det förra året var hälften så många häckande par som år 2004.

Vad beror det på?

– Säg det. Förmodligen har vissa förutsättningar för häckning försvunnit, att det inte är rätt marker. Vi vet att mängden gäss beror på att vi har mycket grönväxande gröda, för att ta upp kväve, och det är bättre ekonomi med höstsådda grödor.

De vitkindade gässen ska flyga bort till Ishavet, men de kommer inte förrän om en dryg månad.

Hur mycket senare är det för fåglarna?

– Ingen aning, svårt att säga. Om grågässen ligger på ägg nu har de gässlingar runt den 7–10 april, de ruvar i tre veckor.

Endast en liten andel häckar lokalt i trakten, de flesta flyger vidare. Det finns 30 000 till 40 000 häckande par i landet.

– Vi har 700 till 800 här.

Vid årets räkning var kanadagässen också fler än de brukar, även om de inte är så många som grågässen.

Längst väg att flyga från Kristianstad har prutgässen, som inte kommit ännu. De ska ända bort till Berings sund.

Cecilia Isberg
Inga-Lill Bengtsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.