Annons

Rekordmånga turistade i Skåne

Trots en dålig start på sommaren så ser det ut att bli ett rekordår för turismen i Skåne i sommar. Detta gäller inte minst kommunerna i nordöstra Skåne där många av turistföretagen har haft fler besökare än någonsin.
Kristianstad • Publicerad 2 september 2003

Satsningarna på en gemensam marknadsföring för kommunerna i nordost tycks ha gett utdelning. Enligt Charlotte Fogde Andréasson turistchef i Hässleholm har det varit fler turister än någonsin i Hässleholms kommun. Hon menar att marknadsföringen av nordöstra Skåne gentemot sydvästra delarna har slagit igenom. Dessutom har fler både danska och tyska gäster letat sig hit. – Det finns en oerhörd okunskap i sydvästra Skåne om oss. Men vi har börjat nå igenom med marknadsföring och i massmedia, säger Charlotte Fogde Andréasson.

På turistbyrån i Hässleholm har det varit en riktigt hektisk sommar. Jämför man antalet betjänade besökare på turistbyrån och via telefon med i fjor har det varit över 30 procent fler. Enligt turistbyråns statistik gjorde man under juni och juli i år sammanlagt 11 000 betjäningar.

Annons

– Det är jätteskoj men samtidigt är det viktiga att turisterna befinner sig ute på bygden och på våra anläggningar, säger Charlotte Fogde Andréasson.

En av besöksattraktionerna i Hässleholms kommun är Hovdala slott där man ser fram emot en rekordsäsong.

– Vi har haft en ökning jämfört med i fjor. Dessutom har det varit en ökning av danskar och tyskar, säger Inger Torebo, intendent på Hovdala slott.

I Åhus fick turistsommaren fart i och med den stora handbollsturneringen Åhus Beachhandboll i juli.

– I juni hade vi ovanligt lite folk här men i juli och även nu är det jättemycket. Under beachhandbollen var det fullt till bristningsgränsen, säger Emeli Askfelt, receptionist på Åhus camping.

26000 övernattningar blev sommarens resultat för månaderna maj, juni, juli och augusti, vilket är i nivå med förra sommarens utmärkta siffror. Även turistbyrån i Åhus har varit välbesökt. Enligt Kristianstads kommuns turistchef Tommy Gustavsson så har man betjänat 6200 besökare under juni och juli på Åhus turistbyrå jämfört med 4500 förra året.

Även i Degeberga har det varit fler besökare på turistbyrån men i Kristianstad är det i stort sett samma som förra året.

– Det är rätt positivt. Dessutom var det ett bra år förra året, speciellt i juli, säger Tommy Gustavsson.

Fredrika Linderoth är vikarierande turistansvarig i Bromölla kommun och hon har också känt ett tryck av turister, inte minst på Strandängens camping som drivs av kommunen.

– Vi har haft fyra veckor helt fullbokade och det är mer än någonsin. Vi har haft en stadig ökning under de senaste åren. Även på vandrarhemmet har beläggningen ökat, säger hon.

Annons

På flera håll upplever man att säsongen dessutom är längre i år än tidigare. Det vackra vädret har hållt sig och det är först nu tyskarna har sina semestrar.

– Det har varit en bra säsong och bra spridning. Vi märker också att holländarna blir fler och fler för varje år, säger Fredrik Strandberg i Degeberga stugby.

På Bäckaskogs slott har nu konferenssäsongen börjat samtidigt som turisterna fortsätter att strömma till.

– Nu kolliderar nästan turisterna med konferenserna. Första delen av sommaren var ungefär som vanligt men från den 15 juli och nu i augusti har det varit helt klart fler besökare, säger Agneta Lundbom, marknadsansvarig på Bäckaskogs slott.

Jenny Isaksson

044-18 55 00

nyheter@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons