Annons

Rekordstort intresse för byastämma

Aldrig har en kommunal byastämma dragit så mycket folk som den gjorde i Tollarp. Men så handlade det också om var nya E22 skall byggas. Idrottshallen var näst intill fullsmockad, bortemot 350 människor satt på läktaren. Bland alla kritiska röster väckte en mer anklang än någon annan. Henrik Andersson fick applåder för sin jämförelse mellan den lille jordbrukaren och det stora Vägverket.
Kristianstad • Publicerad 19 april 2001
Det är det här striden gäller På en 3 x 4 meter stor bildskärm mitt på idrottshallens golv gick Vägverkets Kjell Lindahl igenom vilka olika alternativ som finns för E22:s nya sträckning. Bilder: TOMMY SVENSSON
Det är det här striden gäller På en 3 x 4 meter stor bildskärm mitt på idrottshallens golv gick Vägverkets Kjell Lindahl igenom vilka olika alternativ som finns för E22:s nya sträckning. Bilder: TOMMY SVENSSONFoto: 
E22 fyllde hela Tollarps idrottshall. Säkert 350 personer fyllde Tollarps idrottshall för att få ställa frågor till ansvariga om Es framtida sträckning söderut.Bilder: TOMMY SVENSSON
E22 fyllde hela Tollarps idrottshall. Säkert 350 personer fyllde Tollarps idrottshall för att få ställa frågor till ansvariga om Es framtida sträckning söderut.Bilder: TOMMY SVENSSONFoto: 

–Vi lantbrukare är omgärdade av regler. Vi får inte dika och vi får inte flytta en stengärdsgård som vi vill. Men Vägverkets Kjell Lindahl han får ”smeka åsen” och gräva djupa hål i den till motorvägen, hördes det uppe från läktaren.

Då bröts publikens nästan vördnadsfulla tystnad. Någon började applådera, fler följde efter och snart smattrade det från många händer.

Annons

Litet syrligt kom det från byastämmans självskrivne ordförande Bo Kristiansson:

–Var det där en fråga? För så var det sagt, att den här byastämman liksom alla andra som hållits under årens lopp – Kristianstads kommun startade dem redan 1977 – skulle vara en frågor-och-svar-stund och inte något debattforum för åsikter hit eller dit. Något som inte alla riktigt kunde förlika sig med.

Så till exempel försökte riksdagskvinnan och vänsterpartisten Karin Svensson-Smith från Lund och sommartorpare i Djurröd, mer plädera för sitt partis åsikter i trafikfrågor snarare än ställa konkreta frågor om E22. Vilket fick Bo Kristiansson att ingripa. Men mer genuina ortsbor fick naturligtvis större spelutrymme.

En av dem var Evert Valfridsson från föreningen Bevara Linderödsåsen som ställde vassa frågor till Vägverkets representanter både om möjligheterna att rusta upp den befintliga vägen och risken för att få ett nytt Hallandsåsen.

Den förstnämnda frågeställningen besvarades med ett konstaterande att en upprustning skulle kosta minst lika mycket som en ny väg – och beröra många fler människor negativt.

När det gällde den andra menade en av projektledarna Kjell Lindahl att jämförelsen haltade. Han talade om att ”smeka” Linderödsåsen medan man ”borrat djupa hål i Hallandsåsen”.

Men publiken verkade inte övertygande. Någonstans menade flera åhörare också att miljöaspekterna höll på att komma bort, en av dem var Skogsvårdsstyrelsens Gunnar Isacsson som förklarade att det finns många ”nyckelbiotoper” och ”röda arter” med högt skyddsvärde som man borde ta större hänsyn till än vad som nu tycks vara fallet.

Och en lantbrukare från Skättilljunga framförde stora farhågor för att hela näringen i området kommer att få sina åkrar avskurna på mitten.

Kjell Lindahl från Vägverket försäkrade att man försökte ta rimliga hänsyn men förklarade också att vissa ingrepp skulle man inte kunna undvika.

I en och en halv timme pågick diskussionerna kring E22 innan Bo Kristiansson sekunderad av Christer Ewe tyckte att frågorna började upprepas och därför drog ett streck i talarlistan.

Annons

Men så mycket mer blev inte sagt i andra ämnen. En stor del av publiken lättade strax från sina platser, det var tydligt att E22 varit dragplåstret – och säkert kommer att förbli diskussionsämnet framför andra ett bra tag till i Kristianstads kommuns södra delar.

ulf.matson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons