Renovering lika dyr som att bygga nytt rådhus

Kristianstad • Publicerad 6 maj 2005

Underhållet i rådhuskvarteret är eftersatt och att rusta upp "kommunens bostad" skulle kosta närmare 95 miljoner kronor. Nästan lika dyrt som att bygga helt nytt fastslår Jan Westberg – tekniska förvaltningens chef.

– För de pengarna skulle man få en fräsch in- och utsida, högre säkerhet och bra teknisk utrustning. Men det är inte tillräckligt säkert och dessutom skulle det finnas brister i tillgängligheten för handikappade. Vi är uppe i 80 procent av ett nybyggnadspris och har fortfarande ett gammalt hus. Dessutom går det inte att förändra rumsindelningen eftersom det är bärande väggar överallt. Att renovera rådhuskvarteret skulle ta fem år och beräknas vara klart årsskiftet 2010/2011. Det skulle innebära att arbetet delades in i sex olika in- och utflyttningsetapper och att någon eller några förvaltningar under hela perioden var evakuerade.

Tekniska utskottets ordförande Anders Tell vill se en bred politisk debatt om rådhuskvarteret. Bland annat måste man ta ställning till den historiska aspekten, att "kommunens bostad" bör ligga centralt och vad man ska göra med lokalerna om man väljer att flytta ut. I år är fem miljoner budgeterade till upprustningen, tio miljoner år 2006 respektive år 2007. På Tekniska utskottets senaste sammanträde beslutade man att överlämna utredningen till kommunstyrelsen för ställningstagande.

– Det är en stor fråga som vi behöver diskutera mer innan man börjar investera, därför föreslår vi att man inte bör lägga några pengar alls i nuläget, säger Jan Westberg.

Maria Sällberg

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.