Annons

Resenärer blir utan ersättning

Kristianstad • Publicerad 25 september 2003

När strömmen gick försvann även Skånetrafikens resegaranti.

Den som väntat sig någon ersättning eller kompensation för att de fått vänta länge på tåget eller inte hunnit med anslutande tåg och bussar har ingen möjlighet att kräva ersättning från Skånetrafiken.

Annons

– Vi betraktar strömavbrott som en force majeure-situation. Det är ingenting som vi haft någon möjlighet att påverka eller råda över, säger Skånetrafikens informatör Helene Holmqvist.

Resegarantin upphörde att gälla för tågtrafiken från 12.30 på tisdagen tills morgontrafiken kom igång.

– Det beror på, att även om strömmen kom tillbaka, så fanns det så många andra faktorer som påverkade, och andra förseningar längs hela spårnätet.

Däremot omfattar resegarantin fortfarande busstrafiken – det vill säga att den som blev försenad och åkte med buss kan fortfarande vända sig till kontoret för att försöka utnyttja garantin. Dessa är ju inte spår- eller strömbundna.

Clifford Johansen

FaktaResegarantin

Skånetrafiken ger en resegaranti om du blir mer än 20 minuter försenad på grund av att de inte håller tiderna. Då kan du få ett frikort med en dags fria resor i Skåne, eller få kostnader för upp till 500 kronor ersatta om du tvingats ta dig fram på annat sätt.

FaktaForce majeure

Force majeure är en juridisk term för att befria en part från att följa ett avtal, eller från skadeståndsansvar. Det kan allmänt sägas vara omständigheter som parten inte råder över, exempelvis naturkatastrofer, krig, elavbrott eller andra händelser som är utom kontroll.

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons