Annons

Resor i Åhus Omland i ny form nästa år

Kristianstad • Publicerad 6 september 2003

Åhus

VIP-visningen regnade bort, men sedan har det gått bättre, trots att tre av tio planerade visningar av Åhus Omland har fått ställas in. Initiativtagaren Jan Olsson minns fortfarande Willy Alms storm- och regnbild, men erkänner att det också finns andra orsaker till att man fått ställa in.

Annons

Jag har gjort planeringsmissar. Den första ordinarie visningen måste ställas in på grund av dåligt väder, men sedan krockade vi med gospelfestivalen. Den sista visningen, den 28 augusti, krockade med ålagillena.

– Över huvud taget har jag haft för lång säsong. Nästa år ska det koncentreras till fyra veckor, de mest stabila sommarveckorna med hänsyn till vädret. Från andra veckan i juli till och med andra veckan i augusti.

– Det ska bli två visningar i veckan, där den ena är ett budgetalternativ. Visningarna av Åhus Omland har börjat med en timmes bussresa i trakten. Bussresan har slutat på Folkestorpshöjden i Olseröd, där det har blivit bildvisning utomhus. Man har kunna se hur det landskap man har framför sig i verkligheten har förändrats de senaste 2,5 miljoner åren.

Jan Olsson studerar till landskapsvetare vid Högskolan Kristianstad. Han rör sig med de långa tidsperspektiven. De 50 senaste istiderna så där. Och nästa istid.

När jag nämner växthuseffekten och frågar om det alls blir någon ny istid svarar Jan Olsson:

– Växthuseffekten, den är över på ett par hundra år. Åhus Omland handlar mycket om geologi. Man jämför också gamla kartor från 1600-talet och flygfoton från 1940-talet med nytagna flygfoton, som Jan Olsson själv tagit. Bussresan karaktäriserar han som en aperitif.

Det hela har kostat 350 kronor per deltagare, inklusive bussresa och mat. I genomsnitt har de sju genomförda visningarna av Åhus Omland samlat 27 personer.

– Till nästa år ska jag lansera ett budgetkoncept. Man får kartor av mig och kan köra den tur bussen gör i egen bil när man vill. Man kan också ta med sig en egen picknickkorg när man kommer till bildvisningen. På så sätt kan man komma ner till halva priset ungefär.

Jan Olsson poängterar att bildvisningar utomhus på detta sätt är något nytt. Det är helt oprövat. Han har gjort en enkätundersökning bland deltagarna och den tänker han använda i sitt examensarbete på högskolan.

Till nästa år hoppas han på sponsorer. Det lär nog inte bli så svårt, för redan har två företag hört av sig och velat boka visningar för sin personal.

Annons

Lärarna vid två skolor i Åhus, Villaskolan och Sånnaskolan, ska också drillas av den före detta yrkesofficeren under en studiedag i slutet av september.

Ulf Norenius

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons