Restaurangägare betalade inte för varor i snabbgross

En dåvarande restaurangägare i Kristianstad åtalades i går för att hon under åren 2003-2004 köpt varor för minst 300000 kronor som hon inte betalat för på Axfood Snabbgross AB.
Kristianstad • Publicerad 22 maj 2007

Samtidigt åtalas en kassörska på snabbgrossen för att hon varit i maskopi med restaurangägaren och släppt igenom varor som hon inte registrerat eller också medvetet slagit in med för låg vikt eller för lågt antal.

Brottsrubriceringen mot kassörskan är grov trolöshet mot huvudman och mot restaurangägaren anstiftan därtill. Straffskalan för brotten går från sex månader till sex års fängelse.

Kassörskan erkänner allt som åklagaren lägger henne till last och säger att hon vet att hon gjort ett mycket stort fel. Avslöjandet ledde till att hon fick sluta på snabbgrossen efter drygt 25 års anställning. Kassörskans belöning var dels kontanter, dels fri förtäring av mat och dryck för sig och sin man på restaurangen. Restaurangägaren nekar helt till brott. Hon säger att hon alltid betalat för alla varor som hon köpt på snabbgrossen, både till restaurangen och privat.

Hon hävdar dessutom att det var meningen att de obetalda varor som hon kunde beslås med vid tillslaget en fredag i december 2004 skulle betalas på måndagen. Åklagarens bevisning mot restaurangägaren är i huvudsak kassörskans vittnesmål samt vittnesförhör med två andra anställda på snabbgrossen om hennes tillvägagångssätt vid inköp och väktaren från Securitas som gjorde tillslaget.

Butikschefen på snabbgrossen fick i mitten på december 2004 ett anonymt tips om att en namngiven kassörska och en namngiven storkund var i maskopi med varandra så att alla varor inte betalades. Det hade, enligt tipset, ha pågått en längre tid och skulle därmed kunna förklara åtminstone en del av det svinn på varor för cirka en miljon kronor som butiken drabbats av under 2003. Butikschefen anlitade Securitas för bevakning av kassörskans och kundens mellanhavanden. Efter några dagars spaning slog man till när restaurangägaren varit och handlat av kassörskan vid lunchtid, fredagen den 17 december 2004.

Väktaren ingrep när alla varor var inpackade i restaurangägarens bil och hon skulle köra från platsen. Då visade det sig att vissa varor, bland annat Yes diskmedel och hårspray, inte var betalda. Polis tillkallades och både kassörskan och restaurangägaren greps. Det blev upptakten på en mycket omfattande polisutredning som i går lämnades in till tingsrätten. Kassörskan frigavs redan samma kväll, medan restaurangägaren satt anhållen fram till 20 december.

Kassörskan berättar att alltsammans började med en så trivial sak som en spann kryddor som hon inte lyckades skanna in. Restaurangägaren sa "ah, släpp över den, det är ändå ingen som märker".

– Jag gick dumt nog med på det och sen gav det ena det andra och jag började släppa igenom varor som jag inte brydde mig om att skanna in, säger hon i polisförhör.

Lennart Svenezon

044-18 55 68

lennart.svenezon

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.