Revisionen kritisk mot skolprojekten

Barn- och utbildningsnämnden har lite att jobba med när det gäller att driva verksamhet i projektform. Det konstaterar revisionen efter att ha granskat måluppfyllelseprojekten.
Kristianstad • Publicerad 3 januari 2012

KRISTIANSTAD. Mellan 2007 och 2010 genomfördes drygt 200 projekt inom de kommunala för- och grundskolorna i Kristianstad med syftet att öka elevernas måluppfyllelse inom läsa, skriva och räkna. 33 miljoner kronor kostade det.

Inte mätbart

Men trots de omfattande satsningarna kunde man inte se någon mätbar ökning av elevernas resultat, kopplat just till de här projekten. Det visade en utredning som gjordes av en extern konsult och som Kristianstadsbladet skrev om i höstas. Nu har även kommunens revisorer låtit göra en granskning av måluppfyllelseprojekten och enligt revisionsrapporten drar man samma slutsatser: ”ingen permanent förändring har åstadkommits i verksamheten”. Ett läsår, vilket har varit tiden för varje enskilt projekt, är för kort tid för förändring. Det krävs ett par år, konstaterar man i revisionsrapporten.

Fler områden

Man slår också fast att det finns flera områden som kräver förbättring när det gäller att driva verksamhet i projektform inom barn- och utbildningsnämnden. Man måste bli tydligare med innehåll och ansvar för projekten, de bör pågå under en längre tid och man måste bli bättre på att utveckla nätverk mellan skolområdena för att kunna utbyta erfarenheter.

INTERNAL INTERNAL
Karolina Alfredsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.