Annons

RFSL hotade med blodig docka

RFSL i Kristianstad har utsatts för ett hot med homofobiska motiv. Vid deras lokal har någon satt en blodig docka med en kniv stucken i sig. ”Det är otäckt”, säger RFSL-ordföranden Louise Arvidsson.
Kristianstad • Publicerad 8 december 2019 • Uppdaterad 10 december 2019
”Det är svårt att in att det verkligen har hänt" säger RFSL:s ordförande Louise Arvidsson
”Det är svårt att in att det verkligen har hänt" säger RFSL:s ordförande Louise ArvidssonFoto: Lasse Ottosson/Arkivbild

RFSL, riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter, arrangerar varannan helg pub för sina medlemmar i lokalen på Norra Kanalgatan i Kristianstad. På lördagen blev de tvungna att ställa in på grund av att de utsatts för hot.

När två av medlemmarna kom till lokalen för att förbereda inför pubkvällen upptäckte de att någon hade satt en docka i mänsklig storlek på deras trappa. Dockan var insvept i en prideflagga, täckt av låtsasblod och hade en kniv stucken i bröstet. På dockan satt också en lapp med ett homofobiskt budskap.

Annons

– Det var otäckt, man blir rädd, säger Louise Arvidsson ordförande i RFSL Kristianstad.

– De som gick förbi trodde att det var en människa som satt där. Den såg verkligen verklig ut, den hade skor och handskar och så på sig.

RFSL tog ett snabbt beslut och valde att ställa in lördagens planerade aktivitet i klubblokalen.

– Vi gjorde det av säkerhetsskäl. Det kändes otryggt eftersom vi inte visste om de var i närheten fortfarande, säger Louise Arvidsson.

RFSL är en ideell organisation vars målsättning är att samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter ska gälla för hbtqi-personer som för alla andra i samhället.
RFSL är en ideell organisation vars målsättning är att samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter ska gälla för hbtqi-personer som för alla andra i samhället.Foto: Lasse Ottosson
Lokalen på Norra Kanalgatan utsattes för en attack av nazister 2006. Sedan dess har RFSL i Kristianstad inte råkat ut för några grövre hot fram tills i lördags.
Lokalen på Norra Kanalgatan utsattes för en attack av nazister 2006. Sedan dess har RFSL i Kristianstad inte råkat ut för några grövre hot fram tills i lördags.Foto: Lasse Ottosson

2006 attackerade av nazister en RFSL-fest i Kristianstad. Sedan dess har föreningen inte utsatts för den här typen av motstånd, berättar Louise Arvidsson.

– Under Pride har det varit smågrejer som att man har rivit ner flaggor och satt upp klistermärken, men inte alls i den här utsträckningen.

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot. De har också tagit dockan i beslag.

– Det är svårt att in att det verkligen har hänt. Vi får se vad polisen kan få fram, det är väl svårt för dem också. Sen får väl styrelse ta ett beslut om hur vi ska göra framöver, säger Louise Arvidsson.

Martin SöderbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons