Annons

Riksantikvarieämbetet stöttar muren

ÅHUS. Klostermuren ska finnas kvar – i befintlig höjd. Det anser riksantikvarieämbetet, som tycker det är fel att göra som länsstyrelsen vill och riva ner den till knähöjd. Istället bör muren bevaras i nuvarande höjd genom att repareras och stödjas.
Kristianstad • Publicerad 12 april 2001

Många invånare i Åhus drar nu en lättnadens suck sedan Riksantikvarieämbetets, RAÄ: s, yttrande har kommit.

Det var flera, såväl hembygdsföreningen som företagare och kulturpersonligheter, som reagerade när länsstyrelsen tidigare föreslog att den gamla murresten från Dominikanerklostret skulle rivas ner till knähöjd. Även byggnadsnämnden i Kristianstads kommun reagerade på uppgifterna och uttalade sitt stöd för att muren ska finnas kvar. –Men vi har bara svarat på en förfrågan från länsstyrelsen, och gett vår uppfattning. Det är länsstyrelsen som fattar beslutet, och vi får se vad de kommer fram till, säger Lars Wilson, enhetschef på RAÄ: s kulturmiljöavdelning.

Annons

–Men vår utgångspunkt har varit att muren bör bevaras. Rent principiellt ska man titta på möjligheterna till bevarande, det bör utredas i första hand. Det är också innebörden i kulturminneslagen, säger Lars Wilson.

Det är länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet för kulturminneslagen. Att de då själva föreslog att riva en mur, har förklarats med att denna har en akut rasrisk, bland annat på grund av eftersatt underhåll. Tegel och murbruk har vittrat sönder, och eftersom muren ligger intill ett gångstråk i ett bostadsområde ansåg länsstyrelsen att det säkraste var att dokumentera muren och plocka ner den. Muren är den enda rest som finns kvar av det kloster som uppfördes på 1200-talet i centrala Åhus. Fornlämningen är 18 meter lång, 3,7 till 5 meter hög och har en tjocklek mellan 0,6 till 1 meter. Den är murad i munkförband, två långa och en tvärställd tegelsten efter varandra, av rött handslaget tegel och har valvbågar samt bomhål.

Länsstyrelsen skickade frågan på remiss till RAÄ. Yttrandet därifrån talar om att muren bör behållas i nuvarande höjd. Det påtalas också att renoveringar utförts 1959 på dåvarande markägares bekostnad. RAÄ och Åhus köping har också medverkat till att skapa förutsättningar för murens bevarande genom en stadsplaneändring 1947.

Riksantikvarieämbetet bedömer att muren bör bevaras i nuvarande höjd genom att repareras och stödjas. Det finns flera metoder för detta, exempelvis komplettering och ilagning med handslaget tegel i format och utseende lika originalteglet, samt genom att stötta muren.

Liksom tidigare kan muren också täckas med äldre enkupiga tegelpannor, skriver RAÄ.

clifford.johansen

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons