Rusning till villavisning

Var tionde minut klev två nya par över tröskeln till patriciervillan i Vä på söndagseftermiddagen. När kvällen kom hade över 40 par tittat. Fler kommer nästa helg.
Kristianstad • Publicerad 12 maj 2003
Anna Dahl och Marcus Lindqvist tyckte mycket om huset i Vä, inte minst för att det har en fin atmosfär och lagom stor trädgård. BILDER: PER ROSENQVIST
Anna Dahl och Marcus Lindqvist tyckte mycket om huset i Vä, inte minst för att det har en fin atmosfär och lagom stor trädgård. BILDER: PER ROSENQVISTFoto: 
På bottenvåningen finns salong med plats för gäster och matrum intill.
På bottenvåningen finns salong med plats för gäster och matrum intill.Foto: 
Annika Fredriksson och Joakim Liljekvist diskuterade med Göran Carlson och tog sig en ordentlig titt på läshörnan på bottenvåningen med barnen Oliver och August och Annikas pappa Tomas Fredriksson.
Annika Fredriksson och Joakim Liljekvist diskuterade med Göran Carlson och tog sig en ordentlig titt på läshörnan på bottenvåningen med barnen Oliver och August och Annikas pappa Tomas Fredriksson.Foto: 

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Vår telefon var blockerad i tre dagar, när vi hade annonserat om villan, berättar mäklaren Göran Carlson på Föreningssparbanken Fastighetsbyrå.

Farstun är full av skor. Inne i huset tassar flera unga par med barnbilstolar omkring och viskar med varandra och sina föräldrar. Många dröjer sig kvar en stund i trädgården, kanske inte bara för att titta på den vackra magnolian utan också diskutera pris, rum, färger och detaljer.

– Det är mycket att tänka på, säger Tony Lönnquist som går runt tillsammans med sambon Anna Kristoffersson och sonen Anton och försöker hinna uppfatta så mycket som möjligt. Idag bor de i en lägenhet på Sommarlust, men de har tittat på många hus.

– Detta är bland de finaste vi sett. Det är fina fönster. Jag gillar när det är lite äldre stil, säger Anna Kristoffersson.

Huset är från 1935, men med nytt tak, ny fasad, nya fönster och ny dränering. Sju rum och kök på 180 kvadratmeter. Redan under eftermiddagen hade flera lagt bud över startpriset på 1,3 miljoner kronor.

Göran Carlson är inte överraskad. Över huvud taget märker han stor efterfrågan just nu.

– Nära Kristianstad är det bra rusch, Vinnö, Färlöv, Fjälkinge till exempel. Det sviktar bara om någon begärt tre miljoner.

Han ser också att allt fler söker sig från Stockholm till Kristianstad och även från sydvästra Skåne märker han ett ökat intresse, exempelvis Lundafamiljer som söker hus i Tollarp.

Anna Dahl och Marcus Lindqvist hyr hus i Åsum, men letar efter ett eget hus och fastnade för villan i Vä.

– I och med att det är gammalt finns det känsla i det. Antingen vill vi ha ett gammalt eller bygga ett nytt, men det är en stor kostnad att bygga, säger Anna Dahl. De drömmer om ett hus i Åhus, men tyckte att villan i Vä såg fin ut med lagom stor trädgård och fritt läge.

– Och så är jag uppvuxen här. Jag har gått i skolan här, berättar Marcus Lindqvist.

Många tog med sina föräldrar på visningen. Det tycker mäklarassistent Sandra Nilsson, som snart tar examen som fastighetsmäklare, är naturligt.

– Har man haft hus i kanske trettio år tittar man på andra saker.

Till och med nästa tisdag pågår budgivningen. Spekulanterna ringer och meddelar sitt bud till Göran Carlson. Han lägger i sin tur ut budet på internet och skickar det med sms till de andra budgivarna.

– Alla ska uppleva att de är schyst behandlade, säger han.

Nästa söndag kommer ytterligare 30 par för att titta på villan.

Ingela Rutberg

044-18 55 65

ingela.rutberg@kristianstadsbladet.se

Västanå
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.