Annons

Rysk liga härjade på anstalt

En rysk liga på tre personer som terroriserat sina medfångar på anstalten i Vä har splittrats. De inblandade har i dagarna förts till olika slutna anstalter i landet.
Kristianstad • Publicerad 8 september 2001

Tre intagna på anstalten i Vä har under en längre tid uppträrr hotfullt mot sina medfångar och försökt pressa dem på pengar. De tre är alla rysktalande och dömda för tillgreppsbrott och rån. Efter avtjänade straff ska de utvisas ur landet. En av de drabbade, en 25-åring, kände sig så pressad att han låste in sig på sitt rum och vägrade komma ut. Även han talar ryska och är dömd för rån och sedan utvisning, men verkar ha stått utanför ligan. Han framförde önskemål om förflyttning på grund av den hotbild han upplevde fanns mot honom. I mitten av förra veckan fick han som han ville och flyttades även han till annan anstalt. – Det är vanligt att det uppstår gängbildningar, framför allt bland dem som kommer från de forna öststaterna, och vi försöker hålla dem isär, men problemet är ofta platsbrist, säger Christer Nordahl, avdelningschef på anstalten i Vä. Droppen för ledningen denna gång var när en intagen misshandlades av de tre i ligan. – Visserligen fick han bara en sprucken läpp, men det är allvarligt nog och därför beslutade vi att skilja dem åt. peter.maunula @kristianstadsbladet.se

Av Peter Maunula 044-18 55 36
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons