Annons

Så drömmer de som har makten

Kritiken har varit hård mot äldreomsorgen de senaste månaderna och politikerna har fått ta emot mer ris än ros. Men varken Göran Wagermark (s), omsorgsnämndens ordförande, eller Barbro Kärrstrand (fp), omsorgsnämndens vice ordförande, låter sig nedslås utan koncentrerar sig på framtiden. Nedan berättar de om sina visioner och förhoppningar om framtidens äldreomsorg.
Kristianstad • Publicerad 16 januari 2001
Foto: Barbro Kärrstrand (fp).

Hur hoppas ni att framtidens äldre kommer att bo?

– Min vision är att alla ska kunna bo kvar hemma så länge som möjligt. Då tror jag att man håller sig mer aktiv och friskare, säger Göran Wagermark

Annons

– Jag tror att drömmen om att alla vill bo kvar hemma är en myt. Alla är ju olika även som pensionärer. Det måste finnas ett fritt val. Är det någon gång jag vill påverka mitt eget liv är det som gammal, säger Barbro Kärrstrand.

Finns det alternativa boendelösningar?

Göran Wagermark tror att separata seniorhus kan vara en lösning för äldre som kan klara sig hemma men är rädda för att vara ensamma.

–Jag tror att fastigheter där bara äldre bor kan vara lösningen. Vi har anvisningsrätt till ett sådant i Åhus och det vill vi se mer av i centralorten. Det svåra är att hitta lättillgängliga, centrala hus till en lagom hyresnivå. Men jag tror på att sådana lösningar bör utvecklas mer.

Barbro Kärrstrand tycker att man borde införa en äldreomsorgspeng. Varje äldre ska själv få avgöra var pengen ska gå. Till ett särskilt äldreboende eller till hjälp i hemmet.

– Då tror jag att konkurrensen skulle öka och att kvaliten bli bättre. Det handlar inte om att man ska tjäna pengar utan att man ska vara mindre beroende av kommunen, säger hon.

Vad händer med personalen i framtiden?

– Vi står inför ett bekymmer och vi behöver mer personal. Vår stora insats blir att rekrytera och motivera personal att börja jobba hos oss. Vi måste ha en bra personalpolitik med kompetensutveckling och där personalen själv har ett stort inflytande, säger Göran Wagermark.

– Vi har kommit till en brytpunkt där vi måste uppvärdera personalen och höja statusen på yrket. Personalen är hörnpelarna inom omsorgen och därför måste yrket göras mer attraktivt. Idag är det ett lågavlönat, kvinnodominerat yrke. På sikt bör man höja lönerna. Och i vissa sammanhang borde de vara fler, säger Barbro Kärrstrand.

Hur hoppas ni att framtidens samarbete med primärvården kommer att bli?

Annons

– Jag hoppas på ett bättre samarbete. Det har blivit en kraftigt ökad vårdtyngd inom kommunen och vi måste hitta nya former för samarbetet. Och detta tittar vi på, säger Göran Wagermark.

– Jag hoppas att vi kan få mer mellanvårdsformer och att det blir naturligt att jobba över gränserna. Att vi skyller på varandra är inte patienterna hjälpta av, säger Barbro Kärrstrand. Dessutom måste vi se över termen medicinskt färdigbehandlad och vad den bör innebära.

Var tror ni att de frivilliga kommer in i framtiden?

–Frivilligarbetande har och kommer att få en stor betydelse och jag tror att det kommer att utvecklas mycket mer. Både den som ger och den som får hjälpen vinner på ett utökat frivilligarbete, säger Göran Wagermark.

–Om vi får ett mer tillåtande klimat skulle frivilligarbetet kunna bli större. Tidigare har vi inte släppt in någon utifrån i den offentliga sektorn. Men ändras det så kan de frivilliga få stor betydelse, säger Barbro Kärrstrand.

Vilken blir de anhörigas roll i framtiden?

– Anhöriga svarar för stor del inom omsorgen idag. Det är viktigt att de känner att de har stöd så att de orkar att fortsätta, säger Göran Wagermark.

– De anhöriga drar redan idag ett tungt lass. Det skulle vara en tickande bomb om de inte orkade att ställa upp. Samtidigt finns det många enmanshushåll i Sverige som inte har några anhöriga och de får inte glömmas bort. Jag önskar att det vore obligatoriskt med en uppsökande verksamhet som kan hjälpa ensamma människor. Det finns de som lever i misär men som vi inte känner till och så borde det inte vara, säger Barbro Kärrstrand.

Vad har ni för drömmar inför er egen ålderdom?

– Jag hoppas att jag kommer att vara pigg. Men jag är inte orolig för min egen framtid. Så länge jag håller mig frisk kommer jag ha att göra. Jag tror att det är viktigt att man är aktiv. Jag hoppas också att jag kan få bo hemma så länge som möjligt med hjälp av den hjälp som finns då, säger Göran Wagermark.

Annons

– Jag hoppas att forskningen har kommit så långt att jag kan hålla mig frisk. Men om jag skulle bli sjuk så hoppas jag att jag slipper sitta ensam hemma. I så fall vill jag bo på ett äldreboende. Vi är flockdjur och har behov av andra människor i hela livet. Jag hoppas också att äldreomsorgen har blivit mindre byråkratisk och mer öppen.

terese.cristiansson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons