Så förfalskades nyheten om bajs och onani i kyrkan

Kristianstad Artikeln publicerades
I flera månader har DN arbetat med att kartlägga hur en stad i Makedonien producerar falska nyheter som sprids över hela världen.
I flera månader har DN arbetat med att kartlägga hur en stad i Makedonien producerar falska nyheter som sprids över hela världen.

Genomslaget blev enormt när Kristianstadsbladet avslöjade att uteliggare bajsade och onanerade i Heliga Trefaldighets kyrka. Men nyheten spreds också över hela världen – i förfalskad form.

Nu har DN kartlagt mekanismerna bakom fejknyheten.

I ett stort reportage som publicerades i DN på fredagsmorgonen kan man följa hur Kristianstadsbladets artikel om hur grova störningar i Heliga Trefaldighets kyrka förvanskades och blev till en fejknyhet.

Det började så här. I en fuktig källare i Makedonien.

Den åttonde december tänder Ivan Stankovic en morgoncigarett. Sedan skannar han av nätet. Målet är att hitta ett klickmonster för att publicera på sin sajt Focus News.

  Han får en riktig fullträff. En text om hur asylsökande muslimer bajsar och onanerar i en kyrka i Sverige. "Sekunden jag läste rubriken visste jag att den där kommer att gå galet bra. Det är en smocka rakt i skallen på alla som läser det."

  Men det är inte Kristianstadsbladets artikel han har hittat. Utan en falsk version som fått ett eget liv på nätet.

  Det var i mitten av november som DN:s reportageskribent Måns Mosesson fick höra om de makedonska sajter som gjort det till sin affärsidé att sprida falska nyheter. Några veckor därpå märkte han att Kristianstadsbladets artikel var en av de historier om Sverige som förvanskats och spridits från Makedonien.

  – Jag gick igång på storyn. Det fanns något som var oklart med den. Även i Kristianstad.

  Genom att prata med de makedonska killarna – som öppet medger att de sysslar fejknyheter – och kyrkopersonal i Kristianstad samt uteliggarna själva, lyckas han sätta punkt för berättelsen. Slutsatsen blev densamma som Kristianstadsbladet förmedlade i sina två första artiklar. Att det var svenska män med tung missbruksproblematik som låg bakom de grova störningarna i kyrkan.

  – När jag grävde lite i det så visade det sig att i stort sett alla de händelser som muslimer fått skulden för faktiskt går att reda ut. Det är missbrukare som skjuter sitt metadon där inne, han som försökte stjäla kyrksilvret var en känd profil, även han som onanerade där inne var missbrukare. Han dog för några år sedan, förresten. De är inga gåtor, de här händelserna.

  Men det var inte så nyheten fick snurr på nätet. Över världen spreds att Heliga Trefaldighets kyrka godtroget hade öppnat sina dörrar för asylsökande. Men flyktingarna hade valt att utnyttja gästfriheten genom att förstöra den kristna gudstjänsten genom att skrika verser från Koranen. De hade också försökt stjäla kyrksilvret. Outtröttligt hade de urinerat, bajsade och onanerat i kyrkbänkarna.

  Måns Mosesson beskriver Focus News, som låg bakom en stor del av spridningen av den falska bilden, som en kanal som märkligt nog helt saknar vilja och ideologi.

  – Det är intressant och i viss mån skrämmande. Den är liksom...lealös.

  Sajten försöker bara fånga upp artiklar som kan bli delade i sociala medier. Ju fler klick desto bättre betalt. Då funkar migration och flyktingar kanske allra bäst. Och amerikanska klick är hårdvaluta.

  I samband med presidentvalet i USA talades det mycket om fejknyheter. Måns Mosesson trodde, precis som de flesta andra, att dessa har en bakomliggande agenda. Men resan till Makedonien nyanserade bilden. Det här var människor av kött och blod som försökte hanka sig fram.

  – De allra flesta vill inte ens ha en bil. Utan en lågprisrock. Något med det här gjorde mig nedslagen. Det är nästan lättare att förstå att man gör det för att bli rik, men dessa killar gör det för att köpa mat, ändå är de en viktig del för att hålla den här fejknews-motorn igång. Och så får de bara...

  Smulor?

  – Ja, smulor.

  Mötet med Ivan Stankovic har stannat kvar hos Måns Mosesson.

  – Han har det tufft för att få ett liv att funka. Ivans mål är att få in lite pengar för att köpa ett par jeans. Han vill kunna köpa en bärs då och då.

  Genom att ge historien ett mänskligt ansikte hoppas Måns Mosesson att vidga förståelsen av skapandet av fejknyheter. Han talade även med en av läsarna, en amerikansk krigsveteran som blev skogstokig av innehållet i Focus News artikel.

  – Mest av allt var han frustrerad över sin situation. Att det amerikanska samhället inte tar hand om honom.

  Matti Stenrosen skrev ursprungsartikeln som först fick genomslag i hela Sverige. Den plockades upp av TT, kvällstidningarna och rikstelevisonen.

  – Det var kul, såklart. Men smolket i glädjebägaren var när jag insåg att främlingsfientliga krafter sedan använde sig av innehållet för sina syften.

  Vad var det som hände? Var det något som gick snett? Kort svar: nej. Detta var mer en fråga om hur krafter som vill ljuga ihop någonting, också har möjlighet att göra det.

  I första artikeln uttryckte sig församlingens förvaltningschef Bengt Alvland om att det inte var de gamla bekanta uteliggarna utan bestod av ett "nytt klientel". Samma morgon som texten publicerades nåddes Stenrosen av kommentarer som gjorde kopplingen till att det kunde röra sig om EU-migranter.

  – Därför skrev jag en ny artikel som gick ut på webben samma dag. I den förtydligade polisen vilka det var, det vill säga missbrukare.

  Men den andra artikeln nådde inte den makedonska källaren. Eller så ignorerades den. Med facit i hand är det lätt att känna att en extra fråga skulle ställas om vad som menades med ett "nytt klientel", säger Matti Stenrosen.

  – Kanske borde jag gått djupare med det, ställt en fråga till, men det var ingen stor grej för mig. Det spelar väl ingen roll vem som bajsar i kyrkan. Grejen var ju ATT någon hade bajsat i kyrkan.

  Journalistens grunduppgift kan delas upp i två huvudspår, säger Stenrosen. Det ena är att skriva så korrekt och sakligt som möjligt, att skildra verkligheten.

  – Det andra är att döda fördomar. Om dessa florerar på nätet och påverkar oss lokalt, då ska vi reda ut begreppen. Precis som vi alltid gjort. Men nu är flödet annorlunda. Ett rykte på stan kan finnas i 200 versioner, men på nätet kan det finnas en miljon.

  DN-artikeln anser han kastar ljus över något väldigt viktigt. Granskningen visar hur en nyhet kan förvanskas för att tjäna olika syften. Reportaget visar också att det finns en hel industri som spottar ut fejknyheter med syftet att vilseleda läsarna.

  – Jag kan inte låta bli att bli förvånad hur lätt vi låter oss luras. Så fort vi läser något som vi själva tycker om så tappar vi den kritiska blicken. Men vi bör alltid se med kritiska ögon på det vi läser. Det gäller givetvis även det vi läser i Kristianstadsbladet.

  Måns Mosesson är inne på samma linje.

  – Tro inte på allt du vill tro på. När något klaffar lite väl in i det man vill tro om världen, då ska man nog se upp lite extra. Testa sig själv lite grann.

  Läs Måns Mosessons och fotografen Anders Hanssons reportage här.

  Fakta

  Detta har hänt

  7/12 - 2016

  Kristianstadsbladet rapporterar om att Heliga Trefaldighets kyrka tvingas ha vakter vid dop. Samma dag görs en uppföljning på webben. Polisen och kyrkan säger att det rör sig om missbrukare från andra städer. Större delen av Mediesverige plockar upp nyheten.

  8/12 – 2016

  Polisen ger klartecken för ordningsvakter i församlingshemmet och i kyrkan.

  16/2 - 2017

  DN publicerar ett reportage om hur en förvanskad nyhet sprida via källare i Makedonien till en amerikansk publik.

  Visa mer...

  Fakta

  Ett annat exempel

  Det är inte första gången en av Kristianstadsbladets artiklar återges felaktigt av utländsk alternativ media. När vi skrev om att Kristianstadsbon Saad Alsaudi, som 2010 utsågs till Sveriges snabbaste fjortonåring, ville bland annat brittiska Daily Mail få honom att framstå som äldre än vad han var. Bredvid honom finns barn som är betydligt kortare. Men det berodde på att han återvänt till sin gamla skola för att springa med barn som var fem, sex år yngre.

  Visa mer...