Så mycket kostar mäns våld mot kvinnor – nu ska tjejjouren lyfta frågan

Kristianstad Artikeln publicerades
Ewa Jönsson, till vänster, är en av volontärerna på tjejjouren Lotus i Kristianstad. Den 30 maj deltar de i den nationella kampanjen 40 kilometer för 40 miljarder för att uppmärksamma kostnaderna för mäns våld mot kvinnor.
Ewa Jönsson, till vänster, är en av volontärerna på tjejjouren Lotus i Kristianstad. Den 30 maj deltar de i den nationella kampanjen 40 kilometer för 40 miljarder för att uppmärksamma kostnaderna för mäns våld mot kvinnor.

Mäns våld mot kvinnor kostar ungefär 40 miljarder kronor varje år. Det vill tjejjouren Lotus uppmärksamma i en ny kampanj. Den 30 maj ska de cykla en fyra mil lång runda genom Kristianstad.

Kristianstad

Kampanjen går under namnet 40 kilometer för 40 miljarder och initiativet kommer från Unizon, riksorganisationen som samlar landets kvinno- och tjejjourer. Målet är att fler ska få upp ögonen för hur mycket könsrelaterat våld kostar samhället, inte bara den enskilda individen.

– Det är ett viktigt projekt. Vi vill uppmärksamma frågan och bli fler. Vi behöver fler stödmedlemmar och fler volontärer, säger Ewa Jönsson som är en av volontärerna på Lotus.

Hon har tidigare varit ordförande i tjejjouren och är i dag en av dem som på olika sätt stöttar tjejer och unga kvinnor i olika problem och situationer som uppstår i deras liv. Nu är hon den som organiserar cykelturen.

– Det är jätteviktigt att vi pratar mer om våldet så att vi i förlängningen påverkar dem som utför det, säger Ewa Jönsson.

Den som vill bidra till Lotus arbete kan den 30 maj swisha en valfri gåva till de förbipasserande cyklisterna.

– Vi samlas klockan 10 och utgår från Hammar. Sedan cyklar vi genom stan mot Skepparslöv och Ovesholm, därefter mot Åsum och tillbaka till stan. Det blir ungefär 40 kilometer.

Varför engagerar du dig i Lotus?

– Vi chattar med tjejer som har det jobbigt på olika plan, allt från mensproblematik till övergrepp inom familjen och våld i nära relationer. Vi behövs och får ett kvitto på det varje gång vi jobbar, säger Ewa Jönsson och fortsätter:

– Jag gör det här dels för att bli upplyst om hur samhället ser ut, och dels för att det är en härlig känsla när man pratar med någon och förstår att det stärker dem att berätta sin historia.

Fakta

Så mycket kostar våldet

I regeringens utredning uppskattas det att kostnaderna för mäns våld mot kvinnor kostar ungefär 40 miljarder kronor varje år.

I summan ingår både kostnaderna för våldet och indirekta kostnader för förlorad livskvalitet.

Det framgår också att verksamheterna som ska ge stöd till våldsutsatta kvinnor och barn, våldsutövare och det våldsförebyggande arbetet är kostsamma, men att det är mycket dyrare att inte utveckla arbetet, både för den enskilda som drabbas men också för samhället i stort.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.