Annons

Säkerheten prioriteras

Säkerhetsarbetet runt den pågående Roskildefestivalen har varit minutiöst efter förra årets tragiska olycka. Den senare tidens festivalrelaterade olyckor har påverkat även mindre festivaler som Kristianstadsdagarna. – Oavsett om det handlar om 40 personer eller 40000 personer är säkerheten lika viktig, säger festivalsekreterare Kaisa Welander.
Kristianstad • Publicerad 30 juni 2001

Nedräkningen till Kristianstadsdagarna har börjat och inne på festivalkansliet råder ett organiserat kaos. Över Tivoliparken utanför ligger fortfarande lugnet före stormen när Kaisa Welander går över gräsmattorna och pekar.

– Där blir det staket, och där.

Annons

Ulf Lundell står för den största och första utmaningen när det gäller säkerheten runt Kristianstadsdagarnas många musikevenemang. Tivoliscenen är för liten, så Lundell kommer med en mobil scen. Detta innebär att området kommer att se lite annorlunda ut än andra år. Scenen kommer att vara placerad på den stora gräsmatta som vetter mot Barbacka, så avspärrningarna flyttas närmare kulturhuset.

– Vi har varit tvugna att tänka mycket på hur vi ställer staketen så att det går att öppna om det händer något, säger Kaisa Welander. Hon har många års erfarenhet av musikarrangemang, och arbetar året runt med att planera Kristianstadsdagarna. Dessutom har hon nyligen avslutat arbetet med utformandet av en handbok för musikarrangörer som Ungdomsdelegationen gjort på uppdrag av Justitiedepartementet.

Efter de olyckor som inträffat vid konserter och festivaler de senaste åren ville man samla information om säkerhetsfrågor vid musikarrangemang och på så sätt hjälpa arrangörerna att planera säkra festivaler.

– Så jag tycker jag har ganska bra koll på de här frågorna, säger Kaisa Welander. Hon tror att alla arrangörer av musikevenemang har blivit extra noggranna nu. ??unt konserterna i Tivoliparken har till största del bestått av information till funktionärerna. Varje dag kommer mellan 80 och 110 ideella funktionärer att hålla ordning och reda i parken. Det handlar om allt från att vakta stängsel så att ingen plankar in utan att betala till att stå framme vid scenen och se till att ingen blir klämd eller uttorkad i publiken. Funktionärerna kommer bland annat att dela ut vatten framme vid scenen. Kravallstaketen kommer att vara utplacerade under alla kvällar utom vid Allsången med Bosse Larsson och vid Jazzfestivalen.

– Det blir inte samma tryck då, berättar Kaisa Welander.

Om publiken skulle trycka på för mycket under någon av de andra konserterna kommer konserten att avbrytas. Kaisa Welander berättar att de varit mycket noggranna med att det ska utses en scenchef till varje konsert och det är han eller hon som har ansvar för att dra ut kontakten vid minsta tecken på att något är fel.

– Då är det bättre att ta fem minuters paus och låta publiken andas och backa lite. Om de inte lugnar sig fortsätter inte konserten.

I år han man dessutom planerat in en extra infart i den södra delen av parken för att räddningstjänsten ska ha lättare att komma in om något skulle inträffa. Alla ordningsvakter och funktionärer har order på att ringa efter förstärkning från polis eller ambulans så fort något händer.

– Skulle verkligen något hemskt hända så tror jag att vi har beredskap, försäkrar Kaisa Welander och tillägger att hon tror att det kommer bli lugnt.

– Vi har alltid haft en väldigt bra publik, säger hon.

Annons

eva.emmelin@kristianstadsbladet.se

Fakta

nNamn: Kaisa Welander

Aktuell: Festivalsekreterare tillsammans med Maria

Hörman

Ålder: 30

Född: Kristianstad

Bor: Allarp, en liten by på tre hus

Familj: Katt och sambo

Intressen: Mitt arbete, böcker, film, musik och resor.

Av Eva Emmelin 044-185556
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons