Annons

Säkerhetsrisk i Tivoliparken togs bort

Tivoliparken blir en allt öppnare oas i Kristianstads centrum, sedan ersonal från C4 Teknik i går bort sex stora askträd och en platan. – Träden har länge varit en säkerhetsrisk, eftersom de är sjuka, säger Roland Alvinsson på C4 Teknik.
Kristianstad • Publicerad 17 januari 2001
Sex askträd har utgjort en fara för besökarna i Tivoliparken. Monika Gustavsson med sonen Axel såg på när träden fälldes under onsdagen.
Sex askträd har utgjort en fara för besökarna i Tivoliparken. Monika Gustavsson med sonen Axel såg på när träden fälldes under onsdagen.Foto: Farligt för allmänheten.
Sjuka träd. Lars Ljunggren från C4 Teknik kan konstatera att askträden är sjuka när han fällt ett av träden.
Sjuka träd. Lars Ljunggren från C4 Teknik kan konstatera att askträden är sjuka när han fällt ett av träden.Foto: 
Stor förödelse. Med ett våldsamt brak föll askarna i Tivoliparken till marken där de förvandlades till pinnaved. Bilder: PETER ÅKLUNDH
Stor förödelse. Med ett våldsamt brak föll askarna i Tivoliparken till marken där de förvandlades till pinnaved. Bilder: PETER ÅKLUNDHFoto: 

Askträden är 100 år gamla och uttjänta, liksom plantanen. Med ett våldsamt brak föll de till marken och blev till pinnaved.

– Vi lät experten Klas Vollbrecht, lärare på Alnarp, att ta prover på träden. Det konstaterades då att sex träd hade svamp, var ruttna, ihåliga och hade vid en minsta storm själv ramlat till marken. Därför beslöt vi att omgående fälla dem, säger Roland Alvinsson.

Annons

Tivoliparken är en kär tillflyktsplats i centrum. Där rör sig mycket folk året runt. Inte minst barn som tycker om att vara på lekplatsen och bekanta sig med de klätterställningar som finns. – Men de har svävat i livsfara. De sjuka askarna kunde när som helst ramlat till marken och orsakat en allvarlig olycka. Det ville vi givetvis inte ville vara med om, säger Roland Alvinsson.

– När provresultatet blev känt beslöt tekniska nämndens ordförande att träden omgående skulle fällas,

De träd som nu finns kvar i Tivoliparken lär få stå där ett bra tag framöver. – En bedömning är gjord och den visar att träden är i bra skick. Det är viktigt att ta bort gamla träd och ersätta dem med nya. Jag tror att vi har bra koll på situationen. De träd som nu fällts kommer givetvis att ersättas med nya – förmodligen på annan plats i parken, säger Roland Alvinsson.

Tilläggas skall att det finns en plan för Tivoliparkens framtid och den följs.

lars.astrom@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons