Annons

Samfood i Maglehem går i graven

Livsmedelskoncernen Spira, som bland annat äger Kronfågel, har beslutat att lägga ner verksamheten på tre orter i Sverige. Totalt kommer omkring 650 personer att drabbas av nedskärningarna i produktionen.
Kristianstad • Publicerad 22 juni 2001

– Vi har beslutat att lägga ner tre anläggningar – de i Västerås, Malmö Hamn och Maglehem, säger ekonomidirektör och ställföreträdande vd Mikael Lagerberg.

Förutom nedskärningarna i produktionen kommer 150 administrativa tjänster att tas bort inom koncernen. Det är högst sannolikt att det kommer att drabba även Kronfågel i Kristianstad, uppger Glenn Mörk som är vice vd i Spira. I Malmö försvinner omkring 425 jobb när Samfoodfabriken i hamnen läggs ner. I Västerås försvinner omkring 200 jobb. I Maglehem, där bland annat Pelles Pizza tillverkas, finns 16 anställda.

Annons

Totalt kommer omkring 800 personer runtom i landet att beröras av nedskärningarna, som är delar av ett åtgärdsprogram med hela 750 punkter.

De nu berörda anläggningarna har gått med förlust sedan i alla fall 1999, berättar Mikael Lagerberg. Han vill dock inte uttala sig om med hur mycket.

Nedläggningarna kommer att ske successivt med start om sju månader för att vara klara om nio månader. MBL-förhandlingar skall inledas nästa vecka. Glenn Mörk berättar att de administrativa tjänsterna skall vara borta om ett år. Då skall det vara 800 medarbetare mindre inom Spirakoncernen.

Totalt arbetar 3000 inom koncernen idag. Den omsätter 4,2 miljarder kronor.

Åtgärdsprogrammet är ett sätt att försöka höja Spiras resultat med 300 miljoner kronor till andra kvartalet 2002, förklarar Mikael Lagerberg. I detta program ingår en koncentration till lönsamma produkter. En minskning av sortimentet förväntas öppna upp för omorganiseringar med en effektivare produktion och lägre kapitalbindning. – Vi kommer att göra allt för att hjälpa de människor som drabbas, säger Mikael Lagerberg.

Spira skall skapa stödgrupper tillsammans med arbetsförmedlingen vid varje anläggning som läggs ner.

Svenska livsmedelsarbetareförbundet branschansvarige för slakt och chark upprörs av beskedet.

– Det är en jäkla massa medlemmar som berörs, säger Lars Amundsson.

Enligt honom är det en mycket stor nedläggning och han ser med oro på branschens utveckling:

– Vi vet att det här är bara början.

Annons

jimmy.vulovic

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons